Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου με άρωμα τοπικής ιστορίας από το 1ο Γυμνάσιο Σητείας.

     Μια δραματοποιημένη εκδοχή του καθιερωμένου αφιερώματος στην εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου, παρακολούθησαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σητείας την Παρασκευή 22 Μαρτίου στην ανακαινισμένη αίθουσα του Πολύκεντρου Σητείας. 




Με χιούμορ αλλά και σεβασμό στα γεγονότα και τους ήρωες μπλέξαμε πρόσωπα και γεγονότα του αγώνα με το ..γήπεδο Καραϊσκάκη ή τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και βέβαια χορέψαμε στο τέλος παραδοσιακά ως είθισται!

Η γιορτή χωριζόταν σε δύο μέρη: Το πρώτο διαδραματιζόταν στην αίθουσα σχολείου, όπου τα παιδιά ξεδιπλώνουν τις γνώσεις τους για το ’21 κι εκφράζουν τις απορίες τους, τις οποίες ο δάσκαλος τους υπομονετικά εξηγεί. 







Το δεύτερο αφιερωμένο στην κρητική μας παράδοση και ντοπιολαλιά εκτυλίσσεται στο σπίτι του εορτάζοντα παππού-Βαγγέλη, όπου παππούς, γιαγιά και μητέρα εξηγούν στα παιδιά τι έγινε στην Κρήτη την ίδια εποχή, αλλά και αργότερα ως την πολυπόθητη ένωση με την μητέρα Ελλάδα, καθώς και για τοπικούς θρύλους της περιοχής μας, όπως τη Ροδάνθη την Κριτσωτοπούλα και την καταστροφή των μαρτυρικών Σκαλιών της Ζήρου.








 Στο τέλος ομάδα μαθητών χόρεψε κρητικούς χορούς.










Στο θεατρικό έπαιξαν τα παιδιά:

Δάσκαλος: Μάριος Ελευθεριάδης, Μαθητές: Δημήτρης Δρετάκης, Νικόλας Δρακάκης, Βαλάντης Δράκος, Μαρία Κοντογιωργάκη

Παππούς: Αντώνης Γιάνναρος, Γιαγιά: Βαρβάρα Παξιμαδάκη, Μητέρα: Ιόλη Μοναχογιού, Παιδιά: Δημήτρης Δρετάκης, Μαρίζα Αρετάκη, Θεία: Μπάρμπαρα Φιλάι

Χόρεψαν οι μαθήτριες: Μαργιάννα Ροδουσάκη, Ειρήνη Φραγκούλη, Ειρήνη Χατζηαθανασίου, Μαρία-Άννα Μασουράκη, Κατερίνα Κακουράκη, Μαρία Κοντογιωργάκη,  Φαίη Οικονομάκη, Μαριάννα Λεβαντάκη, Κατερίνα Χατζηαθανασίου, Τζένη Λιουδάκη,

Βιολί έπαιξε ο μαθητής Γιώργος Καλαϊτζάκης

Τον χειρισμό του προτζέκτορα είχε ο Γιώργος Βιτσεντζάκης

Συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Μετζογιαννάκη, Μαρία Χατζηλάμπρου, Μαίρη Τρυποσκούφη.