Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Εκπαιδευτική επίσκεψη Α' τάξης 1ου γυμνασίου Σητείας στον Θολωτό Τάφο των Αχλαδίων

 

ΣΤΟΝ ΘΟΛΩΤΟ ΤΑΦΟ ΤΩΝ ΑΧΛΑΔΙΩΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Ένα εκπληκτικό μνημείο, τον θολωτό τάφο στη θέση Πλατύσκινο, λίγο πιο ψηλά από το χωριό,Αχλάδια, επισκέφθηκε η Α’ τάξη του 1ου Γυμνασίου Σητείας στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας και των Δράσεων Τοπικής Ιστορίας.

Η ανασκαφή του άρχισε από τον μεγάλο Νικόλαο Πλάτωνα κι ολοκληρώθηκε από τη γνωστή κι αγαπημένη μας κυρία Μεταξία Τσιποπούλου, που έχει δημοσιεύσει και τη σχετική έρευνα. Τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στο 1.400-1.200 π.Χ. (τα 'χει τα χρονάκια του, 3.400 συναπτά κι ακόμα στέκει παρά την εγκατάλειψη) την ύστερη μινωική περίοδο και δείχνει την επίδραση της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής στους μινωίτες, ίσως να έγινε κιόλας από μυκηναίους τεχνίτες. 


Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του θολωτού μυκηναϊκού τάφου: μακρύ διάδρομο, κυκλικό δωμάτιο με θόλο από πάνω κι ένα παράπλευρο μικρότερο. Έχει όμως και διαφορές: Είναι υπόγειος, δηλαδή χτισμένος κάτω απ’ το έδαφος, γι’ αυτόν τον λόγο δεν φαίνεται κι εύκολα.

Χαμένο κάπου στους αγρούς, παρατημένο κι άγνωστο στους πολλούς, αλλά πολύ γοητευτικό το οικοδόμημα αυτό άρεσε τελικά στα παιδιά. Ίσως γιατί σώζεται ολόκληρο και είναι κάτι συγκεκριμένο χωρίς πολλές πληροφορίες. Ακόμα γιατί δίνει μια παιγνιώδη διάθεση στην παρέα λόγω του μυστηρίου, της σκοτεινιάς και της χρήσης του –αρκετά παιδιά φοβήθηκαν να μπουν και δεν ήταν λίγα τα τσιρίγματα στα σκουντήγματα μεταξύ τους στα σκοτεινά. 




Τέλος ο χώρος έδωσε την έμπνευση να πραγματοποιήσουμε ένα δρώμενο: την προσομοίωση νεκρικής πομπής υπό τον ήχο του μπεντίρ (ας είναι καλά τα μαθήματα που μας προσφέρει ο Δήμος Σητείας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης «Ο ρυθμός στην εκπαίδευση»). Τότε ήρθε κι ιδέα της μουσικού του σχολείου μας, Μαρίας Χατζηλάμπρου, να τραγουδήσουμε τον Επιτάφιο του Σεικίλου, το αρχαιότερο ελληνικό τραγούδι, του οποίου σώζονται τόσο οι στίχοι, όσο κι η μουσική, γραμμένο σε επιτύμβια στήλη των ελληνιστικών χρόνων:

«ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ,

ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ.

ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ,

ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ.»

Όσο ζεις λάμπε,

καθόλου μη λυπάσαι.

Για λίγο διαρκεί η ζωή,

ο χρόνος απαιτεί την πληρωμή του.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας μπορείτε να το δείτε στο σχετικό βίντεο. Ευχαριστούμε τον Αυγουστινάκη Φιλοκτήμονα και τον Όμηρο Ευαγγελίδη , μαθητές του Α1 για την επεξεργασία και την επιμέλεια του βίντεο! Εμείς πάντως πολύ το διασκεδάσαμε!

Ήταν μια εξόρμηση, που πολύ την χαρήκαμε και για τη μοναδικότητα του χώρου και γιατί ήταν μια ευκαιρία να βρεθούν τα παιδιά έξω στη φύση, να παίξουν ξεχασμένα παιχνίδια, να δουν έντομα, να μυρίσουν αγριολούλουδα. Μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθούμε κι άλλους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

η υπεύθυνη της εκπαιδευτικής επίσκεψης,

Μετζογιαννάκη Μαρία