Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΓΑΛΑΜΑΤΙΔΙΑ ΑΠΟ ΖΥΜΑΡΙ

γυναικεία φιγούρα και Κούρος Παλαικάστρου

    Σε συνέχεια της δράσης με την επίσκεψη στο Μουσείο, τα παιδιά έφτιαξαν στο σχολείο ‘τσουρεκάκια-μπισκότα’ από ζυμάρι (επειδή η ζύμη είναι υλικό, που μοιάζει στη χρήση με τον πηλό) σε σχέδια εμπνευσμένα απ’ το Μουσείο ή από το βιβλίο της Ιστορίας τους, τα οποία κατόπιν ψήσαμε και βέβαια ..φάγαμε. Ευχαριστούμε θερμά την ακούραστη Μαρία και τον Νεκτάριο του κυλικείου μας, που βοήθησαν στο ψήσιμο!

κυκλαδικό ειδώλιο


γεωμετρική μορφή

”Μετά την επίσκεψή μας φτιάξαμε τσουρεκάκια. Χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε μία έφτιαξε κάτι άλλο: άλλοι έκαναν κυκλαδικά ειδώλια, άλλοι τη θεά με τα φίδια κι άλλοι τον Κούρο του Παλαικάστρου. Μου άρεσε πολύ αυτή η διαδικασία, γιατί έκανα κάτι δημιουργικό. Στεναχωρήθηκα όμως που θα μοιραστώ το τσουρέκι με την ομάδα και δεν θα το φάω όλο μόνη μου!!!"




 

“Τα τσουρέκια ήταν ωραία, επειδή μύριζαν ωραία κι επειδή τα φτιάξαμε εμείς!!!"

 Επειδή πολλά παιδιά ρωτάνε, η ζύμη που χρησιμοποιήσαμε ήταν η παρακάτω:

ΥΛΙΚΑ:

4 φλυτζάνια αλεύρι 

1 φλυτζάνι ζάχαρη

1 κουταλιά σούπας μπέικιν

1 κουταλιά σούπας γεμάτη κανέλα (για το σκούρο χρώμα του πηλού) - γίνεται και με κακάο

2 βανίλιες

Ξύσμα πορτοκαλιού

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού





Η ζύμη καλά θα είναι να απλωθεί σε λεπτά στρώματα κι ομοιόμορφα, ώστε να καλοψηθεί εσωτερικά!!!



καμαραϊκό αγγείο- δεόμενη γυναίκα

θεά με τα φίδια



 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α’ ΤΑΞΗΣ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 


     Άλλη μια επίσκεψη της Α’ τάξης του σχολείου μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης στα πλαίσια των δράσεων «Τοπικής Ιστορίας» έλαβε χώρα λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.  Ευχαριστούμε θερμά  το προσωπικό του Μουσείου για τη φιλοξενία του, τους γονείς των παιδιών για την εμπιστοσύνη τους και βέβαια τους καθηγητές, που συνόδευσαν  τα παιδιά: Γιώργο Ζωγραφίνη, Μαίρη Τρυποσκούφη, Μαρία Μετζογιαννάκη, Μαρία Οικονομάκη.  Επίσης ευχαριστούμε όλα τα παιδιά για τον χαρακτήρα και την καλή συμπεριφορά τους!  Ας τα δούμε όλ’ αυτά με τα μάτια των παιδιών:

Ήταν ωραίο, που πήγαμε στο μουσείο της περιοχής μας και είδαμε αντικείμενα, που έχουν βρεθεί από τις ιστορικές περιόδους για τις οποίες μαθαίνουμε (στο σχολείο). Νομίζω όμως ότι δεν ήταν αρκετός ο χρόνος. Είδαμε τον Κούρο (του Παλαικάστρου) κι ακούσαμε για το μυστήριο γύρω απ’ αυτόν, πως κάποιοι τον είχαν κομματιάσει και κάψει γι’ άγνωστους λόγους, ίσως λόγω θρησκείας. Διάφορα υλικά, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του, όπως βαφή και κάποια πολύτιμα ορυκτά ήταν από άλλα μέρη του κόσμου και είχαν έρθει στην Ελλάδα μέσω του εμπορίου.  Επίσης είδαμε σαρκοφάγους, τους τάφους της εποχής και αγγεία, που είχαν βρεθεί σε κομμάτια και συναρμολογήθηκαν από τους αρχαιολόγους. Είδαμε επίσης αντικείμενα αφιερωμένα στους ναούς σαν τα σημερινά ‘τάματα’, μάθαμε ότι από λίθο φτιάχνονταν κυρίως τα θρησκευτικά σκεύη κι όχι τα οικιακά. Ήταν επίσης ενδιαφέρον που συνδυάσαμε το μάθημα με δραστηριότητες, όπως να φτιάξουμε τσουρεκάκια με μορφές από ειδώλια του μουσείου ή του βιβλίου.

Η εκδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον: είδαμε πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως οι σαρκοφάγοι, το πατητήρι, τον Κούρο του Παλαικάστρου, μικρά αγαλματίδια, μελανόμορφα αγγεία και μεγάλα πιθάρια από πηλό. Αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ ήταν οι σφραγιδόλιθοι λόγω του μεγέθους τους, γιατί ήταν πάρα πολύ μικροί, που με δυσκολία διέκρινες τι απεικονίζουν. Τέλος θεωρώ πως άξιζε πραγματικά τον κόπο αυτή η επίσκεψη, γιατί εκτός απ’ το βιβλίο σημαντικό ρόλο έχει και η βιωματική μάθηση.



Στο μουσείο πέρασα αρκετά καλά, αλλά θα περνούσα καλύτερα αν είχαμε παραπάνω χρόνο να δούμε κι άλλα πράγματα, αλλά και να τα αναλύσουμε. Με εντυπωσιάζει πολύ το γεγονός που όλα αυτά τα χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν από 5.000 χρόνια. Ακόμα είναι πολύ σημαντικό, που αντικείμενα των αρχαίων έχουν σωθεί και μπορούμε να ξέρουμε πληροφορίες γι’ αυτούς."

Στην επίσκεψη στο μουσείο μου άρεσε που έμαθα κάτι παραπάνω για την τοπική μας ιστορία, όπως τις σαρκοφάγους, που νόμιζα πως ήταν μπανιέρες. Ωραίο ήταν επίσης το πατητήρι κι ο χαλκός που είχε πρασινίσει." 

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Ευχές


«Aγαπητοί Γονείς & Μαθητές του Σχολείου μας,

η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Σητείας σας ευχόμαστε


Χρόνια Πολλά!!!».

 

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Κοινή δράση 1ου Γυμνασίου Σητείας και ΕΛΜΕΠΑ με θέμα «Διατροφική Αγωγή και Συμπεριφορά »

  


    Το σχολείο στο πλαίσιο των παιδαγωγικών στόχων του, καλλιεργεί αξίες, στάσεις- συμπεριφορές, καθώς και το αίσθημα της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης.

    



    Η διατροφή των εφήβων κατά την διάρκεια της σχολικής ζωής τους παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για την ανάπτυξή τους, αλλά συνδέεται άρρηκτα και με την ποιότητα της υγείας τους για τα επόμενα χρόνια.


    Σε αυτήν την κατεύθυνση το σχολείο και το Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των μαθημάτων «Άσκηση στην Κοινότητα» και « Οικιακή Οικονομία», πραγματοποίησε ένα κύκλο επιμορφωτικών δράσεων στους μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας.

 Πραγματοποιήθηκαν δώδεκα εισηγήσεις και δραστηριότητες στα τμήματα Α1, Α2, Α3 με θέμα «Διατροφική Αγωγή και Συμπεριφορά» σε ώρες εντός ωρολογίου προγράμματος  και συνολικής διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων. 


    Στο πλαίσιο αυτό ευχαριστούμε την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεοδώρα Μουρατίδου με γνωστικό αντικείμενο «Κοινοτική Διατροφή», τον Αναπληρωτή Καθηγητή Βασίλειο Ράϊκο  με γνωστικό αντικείμενο  «Βιοχημεία και Φυσικοχημεία Τροφίμων» , την Ειρήνη Σφακιανάκη Μέλος Ε.Τ.Ε.Π και υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος και  την Θεοδώρα Μπαλαφούτη υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος για την συνεργασία, την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση.


 Επίσης ευχαριστούμε τις ομάδες των φοιτητών για τις τόσο παραγωγικές και ουσιαστικές συναντήσεις. 



                                            Η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Σητείας

                                                                                                                                        Δαούκα Ευθαλία


Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Σχολική Διαμεσολάβηση - Πρόγραμμα etwinning

 

Σχολική Διαμεσολάβηση και E-twinning

Τη φετινή σχολική χρονιά 2023-2024 στο σχολείο μας εντάχθηκε στο εθνικό έργο eTwinning με τίτλο “Δίκτυο Σχολικής Διαμεσολάβησης» (#   ID 145505, 3/11/2023), με ιδρυτικά σχολεία το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης και το Μουσικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις της Θεσσαλονίκης. Μέλη  του έργου είναι η κα Φουστέρη Σοφία, η κα Τρυποσκούφη Μαίρη, η κα Πουλακάκη Έλλη, η κα Χατζηλάμπρου Μαρία και ο κος Διβανίδης Κυριάκος.

Το έργο αυτό ιδρύθηκε με στόχο τη συνεργασία  σχολείων  πανελλαδικά για την προώθηση της ιδέας της Σχολικής Διαμεσολάβησης ως μη τιμωρητικής, ειρηνικής μεθόδου πρόληψης της ενδοσχολικής βίας από ομηλίκους.  Θα δημιουργηθεί με τον τρόπο αυτό μία κοινότητα σχολείων μαθητών και καθηγητών που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και ανταλλάσσουν ιδέες, καλές πρακτικές και υλικό βοηθητικό για τη σχολική Διαμεσολάβηση και την καθιέρωσή της στα συνεργαζόμενα σχολεία.

Πανελλαδικά, πάνω από εικοσιπέντε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν στο έργο. Από το σχολείο μας ως τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα ενταχθούν σε αυτό πολλά παιδιά χωρίς πρότερη εκπαίδευση στη Διαμεσολάβηση.

Ελπίζουμε η πρακτική αυτή επίλυσης των μικροσυγκρούσεων με διάλογο και η πρόληψη της ενδοσχολικής βίας να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση του σχολικού κλίματος και στην ψυχική ενδυνάμωση όλων των εμπλεκόμενων σε αυτή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με  τη δυνατότητα ένταξης στο Δίκτυό μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το σχολείο με τους τρόπους που αναγράφονται στην ιστοσελίδα.