Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Τηλεδιάσκεψη σχολείων του Δικτύου Διαμεσολάβησης

   


     


Απολογιστική τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν 8 σχολεία του Δικτύου Διαμεσολάβησης στο οποίο ανήκει από φέτος και το 1ο Γυμνάσιο Σητείας. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του προγράμματος αγωγής υγείας με θέμα: «Ακούω, Συζητώ, Επιλύω: Από την κουλτούρα της ειρηνικής παιδείας στη στρατηγική της 
Διαμεσολάβησης» και του ομόθεμου έργου e-twinning που υλοποιεί το σχολείο μας, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε απολογιστική συνάντηση στις 27 Μαΐου 2024 και να αλληλεπιδράσουν με μαθητές από άλλα σχολεία του Δικτύου που είτε και αυτοί εκπαιδεύτηκαν την τρέχουσα σχολική χρονιά πάνω στην πρακτική της Διαμεσολάβησης, είτε εφαρμόζουν τη Διαμεσολάβηση στα σχολεία τους συστηματικά.



    Κατά τη διάρκεια της τρίωρης τηλεδιάσκεψης, οι μαθητές των σχολείων παρουσίασαν ενδεικτικά παραδείγματα παραχθέντος υλικού, έπαιξαν παιχνίδια, χωρίστηκαν σε ομάδες και εργάστηκαν πάνω σε συνεργατικά έγγραφα, μοιράστηκαν εμπειρίες και ιδέες. Η ομάδα μας παρουσίασε το πρόγραμμα συνολικά, αλλά και τη διαδικασία παραγωγής αφίσας και βίντεο προσομοίωσης.

Ευχαριστούμε θερμά το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης για τον συντονισμό και τους μαθητές μας που ανταποκρίθηκαν θαυμάσια στις απαιτήσεις της τηλεδιάσκεψης.




Σύνδεσμοι βίντεο προσομοίωσης:





Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί

Φουστέρη Σοφία

Πουλακάκη Έλλη

Τρυποσκούφη Μαίρη


Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Ευχαριστήριο - Αποτίμηση ενημερωτικής δράσης

 Έχοντας ως στόχο την ενημέρωση των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών/-τριων της Γ Γυμνασίου του σχολείου μας για τις πιθανές εκπαιδευτικές επιλογές που αφορούν στην Επαγγελματική  και Γενική Εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Μαΐου ενημερωτική συνάντηση, έπειτα από πρόσκληση της Διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου.

Ευχαριστούμε την κα. Δρακωνάκη Ντάινα Υποδιευθύντρια του ΕΠΑΛ Σητείας και τον κο.Τσιφετάκη Μανόλη Διευθυντή του ΓΕΛ Σητείας για τις πληροφορίες που παρείχαν στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και το αντικείμενο της φοίτησης, καθώς και τις προοπτικές των αποφοίτων από τα  Επαγγελματικά και Γενικά Λύκεια. Ήταν μια ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιείται στο χώρο του σχολείου μας κάθε χρόνο καλύπτοντας την ανάγκη ενημέρωσης των οικογενειών σε αυτόν τον τομέα.



Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

ΔΙΔΑΧΗ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΣΤΗΝ Γ' ΤΑΞΗ ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

    

Αφίσα: Αντώνης Γιάνναρος

Τηρήσαμε και φέτος την παράδοση των τελευταίων ετών και αφιερώσαμε αρκετό χρόνο στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας για τη διδαχή του «Ερωτόκριτου» του σητειακού ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου στα πλαίσια
των δράσεων τοπικής ιστορίας, λογοτεχνίας και παράδοσης. Αν και το αφιέρωμα δεν κατάφερε φέτος να συνδεθεί με κάποια επίσκεψη λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεών μας, δεν έλειψαν ωστόσο οι θετικές απόψεις μαθητών κατά την ολοκλήρωσή του, όπως εκθέτονται παρακάτω:

àΟι ήρωες αποδεικνύονται διαχρονικοί, καθώς συνηθίζουν να εμπνέουν:

«Αγαπημένη μου ηρωίδα μακράν είναι η Αρετούσα, λόγω της αποφασιστικότητας και του δυναμισμού, που επεδείκνυε απέναντι στον πατέρα της, τον οποίο δεν έδειξε να φοβάται ούτε λεπτό, ενώ αποτέλεσε για μένα πρότυπο προς μίμηση, γιατί δεν έδειχνε να είναι εξαρτημένη από κανέναν, αναλάμβανε πάντα την πρωτοβουλία και πήγαινε κόντρα στα στερεότυπα της εποχής.»

«Αγαπημένος μου ήρωας ήταν ο Ερωτόκριτος. Μου άρεσε, επειδή για την Αρετούσα δε λογάριαζε τίποτα. Την αγαπούσε τόσο, που της τραγουδούσε κάθε βράδυ και γενικά της συμπεριφέρθηκε πολύ σωστά. Ερωτεύτηκε με όλη του την καρδιά και το έδειξε σε κείνη που αγαπούσε. Τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν συχνά πλέον, όλοι φοβούνται να εκφράσουν το πώς νιώθουν.»

«Ο Ερωτόκριτος είχε τα κότσια και αγάπησε μια βασιλοπούλα. Εμένα προσωπικά αγαπημένη μου σκηνή ήταν εκεί, που ο Ερωτόκριτος έσωσε τελικά τον βασιλιά παρά τα όσα του είχε κάνει, κάτι που δείχνει πόσο καλόκαρδος είναι.»

 «Μας δείχνει τι να κάνουμε για να προσελκύσουμε μια κοπέλα.»

«Μου άρεσαν τα γλυκά λόγια του Ερωτόκριτου προς την Αρετούσα.»

  àΠΡΟΒΛΗΜΑ ωστόσο αποτέλεσε για μια ακόμα φορά η γλώσσα:

«Με δυσκόλεψε η γλώσσα, γιατί η αλήθεια είναι ότι στην Κρήτη δε μιλάμε έτσι πια» / «Δεν κατανοούσα τα πιο πολλά κομμάτια, εφόσον δεν αναγνώριζα τις πιο πολλές λέξεις» / «Χρειαζόταν δυο και τρεις φορές παραπάνω ανάγνωση, για να το καταλάβω» / «Αν ήταν στα νέα ελληνικά, οι μαθητές θα είχαν πιο πολύ ενδιαφέρον».

àΩστόσο η τελική αποτίμηση ήταν μάλλον θετική:

«Το έργο είναι σημαντικό για τις μελλοντικές γενιές, μας θυμίζει την παράδοση και την κρητική διάλεκτο, η οποία έχει αρχίσει να μη χρησιμοποιείται τόσο πλέον»

«Είναι ένα διαφορετικό κείμενο, απ’ όσα κάνουμε στο σχολείο, κι ευχάριστο, που σε ικανοποιεί, όταν ολοκληρώνεται.»

«Σίγουρα άξιζε να διδαχθούμε το έργο, αφού μέσα απ’ αυτά τα αποσπάσματα, ουσιαστικά, κινείται το ενδιαφέρον σε μαθητές, όπως εγώ, που δεν είχαν ιδέα τι εστί Ερωτόκριτος και πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχει σαν λογοτεχνικό έργο. Επίσης εμένα προσωπικά με παρακίνησε να διαβάσω ολόκληρο το έργο»

«Ο Ερωτόκριτος αξίζει να διδάσκεται στα σχολεία για πολλούς λόγους. Αρχικά μας διδάσκει την αξία της φιλίας και πόσο πολύτιμη είναι. Έπειτα το ότι όποιος αγαπάει πραγματικά, κάνει τα πάντα για τον άλλον. Επιπλέον να έχουμε θάρρος και γενναιότητα. Επίσης ότι ο κύκλος της ζωής γυρίζει, ότι το μέλλον δεν ξέρει κανείς τι θα του φέρει. Τέλος ότι σημασία δεν έχουν τα πλούτη, αλλά η ψυχή κι η προσωπικότητα.»

«Μου άρεσε που ήταν ένα έργο άλλης εποχής και μπορούμε έτσι να δούμε τις αντιλήψεις και τις παραδόσεις του παρελθόντος και ότι συνδυάζει τα ρομαντικά-ερωτικά στοιχεία με τον πόλεμο.»

«Μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τη γλώσσα μας. Μας δείχνει πως συμπεριφερόντουσαν τα παλιά χρόνια, δηλαδή παλιά ήταν συνήθης η κακοποίηση, όπως μας δείχνει το κείμενο, όπου ο πατέρας χτύπησε την κόρη του και κανείς δεν του είπε τίποτα. Επιπλέον μας δείχνει το πόσο αγνή μπορεί να είναι η αγάπη: ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα αγαπήθηκαν κι έβαλαν τον έρωτά τους πάνω απ’ όλα και μετά από τέσσερα χρόνια δεν είχε αλλάξει τίποτα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ήταν καλό που το διδαχθήκαμε κι ακόμα καλύτερα να το κάναμε όλο.»

«Ο Ερωτόκριτος είναι ένα πολύ συγκινητικό έργο με αρκετές εναλλαγές στην ιστορία κι ωραίους χαρακτήρες, που το κάνουν ενδιαφέρον.»

«Στον Ερωτόκριτο μου άρεσε το τέλος, διότι μετά από τόσα βάσανα και ταλαιπωρίες οι δύο ήρωες εν τέλει παντρεύτηκαν και απέδειξαν πως το κοινωνικό χάσμα ανάμεσά τους ήταν αμελητέο μπροστά στον έρωτά τους.»

σκίτσο: Βαρβάρα Παξιμαδάκη


Πρόσκληση Γονέων και Κηδεμόνων σε ενημερωτική συνάντηση για τα Λύκεια Σητείας

 


Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Σεμινάρια αγιογραφίας στο 1ο Γυμνάσιο Σητείας

 
    Στο πλαίσιο της διαθεματικής διδασκαλίας των μαθημάτων της Ιστορίας και των Θρησκευτικών πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ενημερωτικό σεμινάριο αγιογραφίας πέντε (5) συνεδριών στο τμήμα Β1 του σχολείου μας. Αφορμή και κίνητρο έμπνευσης στάθηκε η επαφή των μαθητών με τη βυζαντινή εικονογραφία ως αναπόσπαστο μέρος των διδακτικών βιβλίων της Ιστορίας και των Θρησκευτικών καθώς και η εγγενής σχέση της αγιογραφίας με τα ιστορικά – πολιτικά γεγονότα και τα πνευματικά ζητήματα που διδάσκονται οι μαθητές μας στα εν λόγω διδακτικά εγχειρίδια.

    Συνοδοιπόρος μας σε αυτό το εγχείρημα υπήρξε η ικανότατη σπουδάστρια αγιογραφίας, κα Μαρία Καρατζόγλου, συνάδελφος Θεολόγος, η οποία, με βαθιά αίσθηση εθελοντισμού και προσφοράς, ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας. Οι συναντήσεις με τους μαθητές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου και αφορούσαν τόσο σε θεωρητική ενημέρωσή τους σε θέματα που άπτονται των αγιογραφικών αποτυπώσεων όσο και σε βασική εξάσκησή τους σε σχέδια αρχικού σταδίου μιας αγιογραφικής απεικόνισης.


    Πιο συγκεκριμένα, θίχτηκαν θέματα που αφορούν στην ιστορία και την εξέλιξη της βυζαντινής αγιογραφίας, τα πρόδρομα στάδια και τις επιρροές που καθόρισαν την πορεία της, τις Σχολές που διαμορφώθηκαν και τους σημαντικότερους εκπροσώπους τους και τις τεχνικές που αξιοποιήθηκαν. Σε ένα δεύτερο επίπεδο σχολιάστηκε η θεωρία και η θεολογία της ιερής εικόνας.  Όλες οι πληροφορίες συνοδεύονταν από πλούσιο εποπτικό υλικό (ppt, φορητές εικόνες, αντικείμενα ζωγραφικής). Μετά από τη θεωρητική σκευή που απέκτησαν οι μαθητές μας, τους δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα υλικά κατασκευής μιας εικόνας, καθώς και τα στάδια που ακολουθούνται για την ολοκλήρωσή της.

    


Αποκορύφωμα αυτής της ενημερωτικής προσπάθειας υπήρξε η επίσκεψη των μαθητών μας στο εργαστήριο αγιογραφίας, το οποίο λειτουργεί δωρεάν στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου της πόλης μας. Ο υπεύθυνος αγιογράφος του εργαστηρίου, κύριος Λελεκάκης Νικόλαος, υπ. Διδάκτορας αγιογραφίας, μας υποδέχτηκε με θέρμη και έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με την τέχνη που τόσο αγαπά και με ζήλο υπηρετεί. Τα παιδιά μας συζήτησαν μαζί του, εξέφρασαν απορίες και τέλος “φιλοτέχνησαν” μια αληθινή εικόνα – πρόπλασμα που είχε ο ίδιος ετοιμάσει για εμάς.

    Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ένα πνευματικό και ταυτόχρονα καλλιτεχνικό πεδίο που βρίσκεται συνεχώς στις προσλαμβάνουσές τους μέσω της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας παράδοσης - από την οπτική των δημιουργών αυτή τη φορά - και να στοχαστούν σε σχέση με τη λειτουργικότητά του, δηλαδή την ανάγκη, μέσω των εικόνων, για πνευματική και φιλοσοφική έκφραση των πιστών της Ορθοδοξίας.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Καρατζόγλου Μαρία και τον κο Λελεκάκη Νικόλαο για την προσφορά και τη φιλοξενία τους και προσβλέπουμε σε μελλοντική μας συνεργασία.

 

                                                                                                                    Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

                                                                                                                    Ζωγραφίνης Γεώργιος (ΠΕ01)

                                                                                                                    Πουλακάκη Ελισάβετ (ΠΕ02)

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Εγγραφές μαθητών Α΄ Γυμνασίου στο Μουσικό Σχολείο Λασιθίου

 

Σας ενημερώνουμε ότι στην Α΄ τάξη των Μουσικών Σχολείων εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι Δημοτικών Σχολείων, εφόσον επιτύχουν στις εξετάσεις επιλογής. Για την εισαγωγή μαθητών στο Μουσικό Σχολείο Λασιθίου για το σχολικό έτος 2024-2025 οι γονείς/κηδεμόνες των υποψήφιων μαθητών/τριών μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής 

από τις 13 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 2023 και ώρα 14:00  ηλεκτρονικά στο e-mail :    

mail@gym-mous-lasith.las.sch.gr 

Απαραίτητα έγγραφα:

1. Συμπληρωμένη η επισυναπτόμενη αίτηση (την οποία μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα μας), με υπογραφή και των δυο γονέων, μόνο στο Μουσικό Σχολείο της περιοχής στο οποίο κατοικεί ο/η υποψήφιος/α. 


2. Αντίγραφο ταυτότητας και των δυο γονέων.

3. Στην περίπτωση που η επιμέλεια ασκείται από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, αλλά δεν υφίσταται συναίνεση των δυο γονέων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις, τότε οι γονείς/κηδεμόνες θα πρέπει να προσκομίσουν ηλεκτρονικά ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο δικαστική απόφαση (προσωρινή διαταγή, απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, οριστική δικαστική απόφαση) που το επιτρέπει.

4. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScmOhBcCr4rtKuMGOdC0mM0nFlx90PTaYP9KhU2K4c5QZYQ7w/viewform?usp=sharing

Για τον καθορισμό των ημερομηνιών των εξετάσεων θα γίνει εγκαίρως ενημέρωση με νέο έγγραφο. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας:

https://gym-mous-lasith.las.sch.gr

και στο τηλέφωνο 2842094886.