Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Η Α' τάξη του 1ου Γυμνασίου Σητείας μαθαίνει την ιστορία του τόπου της!!


Επίσκεψη στον Πετρά-Γνωριμία με την κα Μ. Τσιποπούλου




    Στα πλαίσια του προγράμματος «Δράσεις τοπικής Ιστορίας» η Α’ τάξη του 1ου Γυμνασίου Σητείας επισκέφτηκε την Παρασκευή 8/4/22 τον Πετρά και για εμπέδωση των όσων είδαμε, ακολούθησε την Πέμπτη 14/4/22 μία διαδικτυακή ‘συνάντηση’ και συνομιλία με την κυρία Μεταξία Τσιποπούλου, την αρχαιολόγο, που έφερε στο φως τον πολύ σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας.

    Είχε προηγηθεί ήδη η διδασκαλία της μινωικής Κρήτης στο μάθημα της Ιστορίας, η επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας, η ενημέρωσή για το ανάκτορο του Πετρά από τον συνοπτικό οδηγό, που εκπόνησε η κυρία Τσιποπούλου κι εκδόθηκε πρόσφατα απ’ τη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, αλλά και από τις διαλέξεις της ίδιας, που υπάρχουν αναρτημένες στο κανάλι της Στέγης στο youtube.

Βίντεο με την επίσκεψη των μαθητών μας στον αρχαιολογικό χώρο του Πετρά



Είναι πολύ δύσκολο να πεις στα παιδιά ότι αυτό που βλέπουν σ’ ένα αρχαιολογικό χώρο δεν είναι απλά κάποιες ‘πέτρες’, όταν οι περισσότεροι ενήλικες δεν βλέπουν και κάτι παραπάνω. Κι όμως αυτές οι πέτρες ‘μιλάνε’ αν ξέρεις κι αν μπορείς να τις ακούσεις. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει η συνάντηση μας με την κυρία Τσιποπούλου.

Ενθουσιώδης κι υπομονετική με τα παιδιά, η καταξιωμένη πια αρχαιολόγος, που αφιέρωσε την ζωή της στην ανασκαφή αυτού του χώρου από το 1985, τους εξήγησε με απλό λόγο, διανθισμένο με αστείες στιγμές και αναμνήσεις, τη σπουδαιότητα του χώρου και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται σήμερα οι ανασκαφές και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των λιλιπούτειων ακροατών. Μας αφηγήθηκε πώς, όταν πρωτοήρθε στη Σητεία, της κίνησαν το ενδιαφέρον αυτές ακριβώς οι ταπεινές ‘πέτρες’. Πίστεψε ότι εκεί κάτι υπάρχει και κίνησε τις διαδικασίες για την ανασκαφή. Μας μίλησε για τις δυσκολίες στην απαλλοτρίωση των κτημάτων, στην εύρεση χρημάτων, αλλά και στη χαρά να ανακαλύπτεις και να αποκρυπτογραφείς τα σημάδια, που άφησαν οι παλιότερες γενιές. Μας μίλησε για το σβουράκι του οδοντογιατρού με το οποίο καθαρίζουν τα οστά στο νεκροταφείο, τα οποία ‘μιλούν’ για το ύψος, το φύλο, την υγεία, ακόμα και την κοινωνική κατάσταση των ανθρώπων της περιοχής, για τον τρόπο που οι σπόροι μας δείχνουν τη διατροφή τους και πως τους συλλέγουμε καθαρίζοντας προσεκτικά το χώμα. Μας εκμυστηρεύτηκε ότι η πιο ξεχωριστή στιγμή σ’ αυτήν την μακροχρόνια πορεία της ήταν όταν έπιασε στα χέρια της την πρώτη πινακίδα ιερογλυφικών, από το αρχείο που βρέθηκε κοντά στο ανάκτορο. Κι εντυπωσιαστήκαμε για μια άλλη φορά να ακούσουμε την ιστορία των γραφέων, που έφυγαν τρέχοντας, γιατί μια καταστροφή ξέσπασε ξαφνικά την ώρα που δούλευαν και τους τρόμαξε τόσο, ώστε να πετάξουν τη γραφίδα τους, στη βιασύνη τους να σωθούν. Η συνάντηση μας έκλεισε με την υπόσχεση ότι το καλοκαίρι, θα προσπαθήσουμε να επισκεφτούμε το χώρο της ανασκαφής, να ζήσουμε αυτήν την εμπειρία από κοντά!

Βίντεο με απόσπασμα από τη διαδικτυακή συνάντηση με την κα Τσιποπούλου


Κλείνοντας παραθέτουμε τις εντυπώσεις της ίδιας της κυρίας Τσιποπούλου από τη συνάντηση αυτή, που δείχνουν ότι την απόλαυσε κι εκείνη, όπως κι εμείς:

«Σήμερα είχα μια υπέροχη εμπειρία: Τα παιδιά της πρώτης γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Σητείας με την εξαίρετη καθηγήτριά τους "υιοθέτησαν" τον αρχαιολογικό χώρο του Πετρά, στο πλαίσιο του μαθήματος τοπικής ιστορίας. Επισκέφθηκαν τον επισκέψιμο χώρο, διάβασαν τον Μικρό Οδηγό του Πετρά. Και σήμερα το πρωί γνωριστήκαμε και "από κοντά", δυστυχώς μόνον ηλεκτρονικά προς το παρόν. Ήθελαν να μάθουν πολλά, είχαν έξυπνες παρατηρήσεις και ερωτήσεις, και ήταν πολύ φρόνιμοι και προσηλωμένοι, στα όσα έλεγα. Είπα πολλά για μένα, για την ανασκαφή, για την αρχαιολογία γενικά, όπως καταλαβαίνετε θα μπορούσα να μιλάω κανένα 10ωρο ασταμάτητα. Πάντως το διάλειμμά τους το χάσανε, ή μάλλον μετατέθηκε για αργότερα. Τα παιδιά είναι οι πιο έντιμοι (ας πούμε) επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων. Γιατί είναι ειλικρινείς, δεν προσπαθούν να κάνουν τους έξυπνους, και σέβονται τους αρχαιολόγους που τους μιλάνε. Παιδιά μου, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη εμπειρία! Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα και από κοντά! Αν έρθετε στην ανασκαφή και μας δείτε να δουλεύουμε θα ξετρελαθείτε, σας το υπόσχομαι! Πολλά φιλιά και ευχές για όλους! Μπορούμε να τα ξαναπούμε όποτε θέλετε! Κι αν έχετε ερωτήσεις ή απορίες γράψτε μου! θα χαρώ να σας απαντήσω. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!»

Αχ! Σας ευχαριστούμε πολύ, κυρία Μεταξία Τσιποπούλου, ήδη μας λείπετε πολύ. Περιμένουμε πως και πως την επόμενη μας συνάντηση!

*Ευχαριστούμε ακόμη το Μουσείο Σητείας, την Μαριάννα Κατηφόρη, τους καθηγητές-συνοδούς μας: Γιώργο Ζωγραφίνη, Μαρία Μετζογιαννάκη, Παναγιώτη Αλμπάνη, Γιωρένια Πολυχρονοπούλου-Δρετάκη.