Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΓΑΛΑΜΑΤΙΔΙΑ ΑΠΟ ΖΥΜΑΡΙ

γυναικεία φιγούρα και Κούρος Παλαικάστρου

    Σε συνέχεια της δράσης με την επίσκεψη στο Μουσείο, τα παιδιά έφτιαξαν στο σχολείο ‘τσουρεκάκια-μπισκότα’ από ζυμάρι (επειδή η ζύμη είναι υλικό, που μοιάζει στη χρήση με τον πηλό) σε σχέδια εμπνευσμένα απ’ το Μουσείο ή από το βιβλίο της Ιστορίας τους, τα οποία κατόπιν ψήσαμε και βέβαια ..φάγαμε. Ευχαριστούμε θερμά την ακούραστη Μαρία και τον Νεκτάριο του κυλικείου μας, που βοήθησαν στο ψήσιμο!

κυκλαδικό ειδώλιο


γεωμετρική μορφή

”Μετά την επίσκεψή μας φτιάξαμε τσουρεκάκια. Χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε μία έφτιαξε κάτι άλλο: άλλοι έκαναν κυκλαδικά ειδώλια, άλλοι τη θεά με τα φίδια κι άλλοι τον Κούρο του Παλαικάστρου. Μου άρεσε πολύ αυτή η διαδικασία, γιατί έκανα κάτι δημιουργικό. Στεναχωρήθηκα όμως που θα μοιραστώ το τσουρέκι με την ομάδα και δεν θα το φάω όλο μόνη μου!!!"




 

“Τα τσουρέκια ήταν ωραία, επειδή μύριζαν ωραία κι επειδή τα φτιάξαμε εμείς!!!"

 Επειδή πολλά παιδιά ρωτάνε, η ζύμη που χρησιμοποιήσαμε ήταν η παρακάτω:

ΥΛΙΚΑ:

4 φλυτζάνια αλεύρι 

1 φλυτζάνι ζάχαρη

1 κουταλιά σούπας μπέικιν

1 κουταλιά σούπας γεμάτη κανέλα (για το σκούρο χρώμα του πηλού) - γίνεται και με κακάο

2 βανίλιες

Ξύσμα πορτοκαλιού

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού





Η ζύμη καλά θα είναι να απλωθεί σε λεπτά στρώματα κι ομοιόμορφα, ώστε να καλοψηθεί εσωτερικά!!!



καμαραϊκό αγγείο- δεόμενη γυναίκα

θεά με τα φίδια



 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α’ ΤΑΞΗΣ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 


     Άλλη μια επίσκεψη της Α’ τάξης του σχολείου μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης στα πλαίσια των δράσεων «Τοπικής Ιστορίας» έλαβε χώρα λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.  Ευχαριστούμε θερμά  το προσωπικό του Μουσείου για τη φιλοξενία του, τους γονείς των παιδιών για την εμπιστοσύνη τους και βέβαια τους καθηγητές, που συνόδευσαν  τα παιδιά: Γιώργο Ζωγραφίνη, Μαίρη Τρυποσκούφη, Μαρία Μετζογιαννάκη, Μαρία Οικονομάκη.  Επίσης ευχαριστούμε όλα τα παιδιά για τον χαρακτήρα και την καλή συμπεριφορά τους!  Ας τα δούμε όλ’ αυτά με τα μάτια των παιδιών:

Ήταν ωραίο, που πήγαμε στο μουσείο της περιοχής μας και είδαμε αντικείμενα, που έχουν βρεθεί από τις ιστορικές περιόδους για τις οποίες μαθαίνουμε (στο σχολείο). Νομίζω όμως ότι δεν ήταν αρκετός ο χρόνος. Είδαμε τον Κούρο (του Παλαικάστρου) κι ακούσαμε για το μυστήριο γύρω απ’ αυτόν, πως κάποιοι τον είχαν κομματιάσει και κάψει γι’ άγνωστους λόγους, ίσως λόγω θρησκείας. Διάφορα υλικά, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του, όπως βαφή και κάποια πολύτιμα ορυκτά ήταν από άλλα μέρη του κόσμου και είχαν έρθει στην Ελλάδα μέσω του εμπορίου.  Επίσης είδαμε σαρκοφάγους, τους τάφους της εποχής και αγγεία, που είχαν βρεθεί σε κομμάτια και συναρμολογήθηκαν από τους αρχαιολόγους. Είδαμε επίσης αντικείμενα αφιερωμένα στους ναούς σαν τα σημερινά ‘τάματα’, μάθαμε ότι από λίθο φτιάχνονταν κυρίως τα θρησκευτικά σκεύη κι όχι τα οικιακά. Ήταν επίσης ενδιαφέρον που συνδυάσαμε το μάθημα με δραστηριότητες, όπως να φτιάξουμε τσουρεκάκια με μορφές από ειδώλια του μουσείου ή του βιβλίου.

Η εκδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον: είδαμε πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως οι σαρκοφάγοι, το πατητήρι, τον Κούρο του Παλαικάστρου, μικρά αγαλματίδια, μελανόμορφα αγγεία και μεγάλα πιθάρια από πηλό. Αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ ήταν οι σφραγιδόλιθοι λόγω του μεγέθους τους, γιατί ήταν πάρα πολύ μικροί, που με δυσκολία διέκρινες τι απεικονίζουν. Τέλος θεωρώ πως άξιζε πραγματικά τον κόπο αυτή η επίσκεψη, γιατί εκτός απ’ το βιβλίο σημαντικό ρόλο έχει και η βιωματική μάθηση.



Στο μουσείο πέρασα αρκετά καλά, αλλά θα περνούσα καλύτερα αν είχαμε παραπάνω χρόνο να δούμε κι άλλα πράγματα, αλλά και να τα αναλύσουμε. Με εντυπωσιάζει πολύ το γεγονός που όλα αυτά τα χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν από 5.000 χρόνια. Ακόμα είναι πολύ σημαντικό, που αντικείμενα των αρχαίων έχουν σωθεί και μπορούμε να ξέρουμε πληροφορίες γι’ αυτούς."

Στην επίσκεψη στο μουσείο μου άρεσε που έμαθα κάτι παραπάνω για την τοπική μας ιστορία, όπως τις σαρκοφάγους, που νόμιζα πως ήταν μπανιέρες. Ωραίο ήταν επίσης το πατητήρι κι ο χαλκός που είχε πρασινίσει." 

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Ευχές


«Aγαπητοί Γονείς & Μαθητές του Σχολείου μας,

η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Σητείας σας ευχόμαστε


Χρόνια Πολλά!!!».

 

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Κοινή δράση 1ου Γυμνασίου Σητείας και ΕΛΜΕΠΑ με θέμα «Διατροφική Αγωγή και Συμπεριφορά »

  


    Το σχολείο στο πλαίσιο των παιδαγωγικών στόχων του, καλλιεργεί αξίες, στάσεις- συμπεριφορές, καθώς και το αίσθημα της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης.

    



    Η διατροφή των εφήβων κατά την διάρκεια της σχολικής ζωής τους παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για την ανάπτυξή τους, αλλά συνδέεται άρρηκτα και με την ποιότητα της υγείας τους για τα επόμενα χρόνια.


    Σε αυτήν την κατεύθυνση το σχολείο και το Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των μαθημάτων «Άσκηση στην Κοινότητα» και « Οικιακή Οικονομία», πραγματοποίησε ένα κύκλο επιμορφωτικών δράσεων στους μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας.

 Πραγματοποιήθηκαν δώδεκα εισηγήσεις και δραστηριότητες στα τμήματα Α1, Α2, Α3 με θέμα «Διατροφική Αγωγή και Συμπεριφορά» σε ώρες εντός ωρολογίου προγράμματος  και συνολικής διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων. 


    Στο πλαίσιο αυτό ευχαριστούμε την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεοδώρα Μουρατίδου με γνωστικό αντικείμενο «Κοινοτική Διατροφή», τον Αναπληρωτή Καθηγητή Βασίλειο Ράϊκο  με γνωστικό αντικείμενο  «Βιοχημεία και Φυσικοχημεία Τροφίμων» , την Ειρήνη Σφακιανάκη Μέλος Ε.Τ.Ε.Π και υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος και  την Θεοδώρα Μπαλαφούτη υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος για την συνεργασία, την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση.


 Επίσης ευχαριστούμε τις ομάδες των φοιτητών για τις τόσο παραγωγικές και ουσιαστικές συναντήσεις. 



                                            Η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Σητείας

                                                                                                                                        Δαούκα Ευθαλία


Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Σχολική Διαμεσολάβηση - Πρόγραμμα etwinning

 

Σχολική Διαμεσολάβηση και E-twinning

Τη φετινή σχολική χρονιά 2023-2024 στο σχολείο μας εντάχθηκε στο εθνικό έργο eTwinning με τίτλο “Δίκτυο Σχολικής Διαμεσολάβησης» (#   ID 145505, 3/11/2023), με ιδρυτικά σχολεία το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης και το Μουσικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις της Θεσσαλονίκης. Μέλη  του έργου είναι η κα Φουστέρη Σοφία, η κα Τρυποσκούφη Μαίρη, η κα Πουλακάκη Έλλη, η κα Χατζηλάμπρου Μαρία και ο κος Διβανίδης Κυριάκος.

Το έργο αυτό ιδρύθηκε με στόχο τη συνεργασία  σχολείων  πανελλαδικά για την προώθηση της ιδέας της Σχολικής Διαμεσολάβησης ως μη τιμωρητικής, ειρηνικής μεθόδου πρόληψης της ενδοσχολικής βίας από ομηλίκους.  Θα δημιουργηθεί με τον τρόπο αυτό μία κοινότητα σχολείων μαθητών και καθηγητών που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και ανταλλάσσουν ιδέες, καλές πρακτικές και υλικό βοηθητικό για τη σχολική Διαμεσολάβηση και την καθιέρωσή της στα συνεργαζόμενα σχολεία.

Πανελλαδικά, πάνω από εικοσιπέντε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν στο έργο. Από το σχολείο μας ως τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα ενταχθούν σε αυτό πολλά παιδιά χωρίς πρότερη εκπαίδευση στη Διαμεσολάβηση.

Ελπίζουμε η πρακτική αυτή επίλυσης των μικροσυγκρούσεων με διάλογο και η πρόληψη της ενδοσχολικής βίας να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση του σχολικού κλίματος και στην ψυχική ενδυνάμωση όλων των εμπλεκόμενων σε αυτή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με  τη δυνατότητα ένταξης στο Δίκτυό μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το σχολείο με τους τρόπους που αναγράφονται στην ιστοσελίδα.



Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Εσείς τι ξέρετε για τον Πετρά; Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Σητείας στον αρχαιολογικό χώρο

    


    Τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της πόλης μας, που αποδεικνύει την συνεχή

κατοίκηση της στα βάθη των αιώνων (από το 3.400 π.Χ.), αυτόν του ανακτόρου του Πετρά

επισκέφθηκε η Α’ τάξη του σχολείου μας στα πλαίσια του μαθήματος της Αρχαίας Ιστορίας,

αλλά και των δράσεων Τοπικής Ιστορίας, που εκπονείται τα τελευταία χρόνια με σκοπό να

γνωρίσουμε τους δικούς μας αρχαίους τόπους, αυτούς που περνάμε δίπλα τους

καθημερινά, χωρίς να ξέρουμε την αξία τους. Είχαμε φέτος την ξεχωριστή τιμή να μας

ξεναγήσει στον χώρο η αρχαιολόγος που τον ανακάλυψε, τον ανέσκαψε και αφιέρωσε

την ζωή της στο να τον αναδείξει και να τον παραδώσει στις επόμενες γενιές, την κυρία

Μεταξία Τσιποπούλου, την οποία και υπερευχαριστούμε! Ας δώσουμε όμως τον λόγο στα

παιδιά:


«Την Δευτέρα, που μας πέρασε, 13 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας

εκπαιδευτική εκδρομή (στο μάθημα της Ιστορίας). Μαζί με την κυρία Μετζογιαννάκη, την

κυρία Τρυποσκούφη, την κυρία Χαννς και την κυρία Δαούκα, αρχίσαμε την διαδρομή μας,

περάσαμε μέσα από ωραία δρομάκια, που δεν βλέπουμε κάθε μέρα. Δρομάκια με ζώα,

πρόβατα κι άλογα, καθώς και κήπους με διάφορα πολύχρωμα όμορφα λουλούδια. Όταν

φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο (μετά από τουλάχιστον μισή ώρα) είχαμε λίγο χρόνο για


ξεκούραση και για να τσιμπήσουμε κάτι. Τότε ήρθε και μας άνοιξε η κυρία Τσιποπούλου κι

άρχισε η ξενάγησή μας. Ξεκινήσαμε κάπως βιαστικά, επειδή είχαμε ήδη αργήσει. Καθώς

προχωρούσαμε το τοπίο γινότανε όλο και πιο συναρπαστικό».




«Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν το ανάκτορο του Πετρά, που βρίσκεται στην

κορφή του λόφου, στο πιο ψηλό σημείο και η θέα είναι καταπληκτική. Στο ανάκτορο (εκτός

απ’ την χαρακτηριστική κεντρική αυλή) υπήρχαν πολλές αποθήκες, όπου βρέθηκαν

πολύτιμα αγγεία, που βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας. Άλλο ένα

σημαντικό σημείο ήταν ο χώρος, όπου βρέθηκαν πινακίδες με ιερογλυφικά (το πληρέστερα

σωζόμενο αρχείο ως τώρα) σημαντικές για το εμπόριο, που τις γράφανε μετά σε μια

περγαμηνή από δέρμα ζώου. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και ήταν τιμή μας, που μια

τόσο σπουδαία αρχαιολόγος, η κυρία Μεταξία Τσιποπούλου ήρθε, μας ξενάγησε και μας

είπε τόσο σημαντικά πράγματα για τον Πετρά.»


«Ήταν μια ευχάριστη εκπαιδευτική εκδρομή. Μπορέσαμε να δούμε τα ερείπια κτιρίων

οικισμού της μινωικής εποχής (σύμφωνα με την κυρία Τσιποπούλου ο πληθυσμός της

μινωικής πόλης έφτανε τους 10.000!!!). Εκεί υπήρχε παλιότερα ανάκτορο κι ο λόφος ήταν

γεμάτος σπίτια. Επιπλέον η περιοχή είχε λιμάνι, αφού τριγύρω υπήρχε θάλασσα.»


«Δεν είχα ξαναπάει στον Πετρά, αν και ήταν δίπλα. Μου άρεσε το μέρος, όπου ήταν

κτισμένο, αλλά και η θέα απ’ το ανάκτορο στην κορυφή του λόφου. Φαντάστηκα πως θα


ήταν εκείνη την εποχή. Η κυρία Μεταξία μου φάνηκε πολύ καλή κι ευγενική. Οι κλίμακες, η

κεντρική αυλή του ανακτόρου ήταν όπως τα είχαμε δει απ’ το βιβλίο. Θα ήθελα να

ξαναπάω στον Πετρά, αν και θέλει ..πολύ δρόμο!»


«Η κυρία Μεταξία Τσιποπούλου μας αφηγήθηκε πώς ζούσαν οι αρχαίοι. Μας έδειξε τα

ανάκτορα και τα σπίτια που ζούσαν. Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε αυτό που μας

αφηγήθηκε ότι από τα πρόβατα έπαιρναν το μαλλί, το καθάριζαν κι έφτιαχναν ρούχα, τα

οποία ‘πουλούσαν’ για να πάρουν κάτι άλλο, αφού δεν είχαν χρήματα.»


«Στα δρομάκια είδαμε ένα τέλειο σπίτι, που είχε αποθήκες, πατητήρι. Είχε γίνει σεισμός

και σπάσανε τα πιάτα, μάλλον τότε έπεσε κι ο δεύτερος όροφος. Να μην τα πολυλογώ

πέρασα τέλεια, αν και μας τα χάλασε λίγο ο καιρός.»


«Μου άρεσε η πολύ όμορφη διαδρομή, όταν πηγαίναμε στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά κι

οι πληροφορίες που μάθαμε, όπως για το σπίτι που βρέθηκαν πάρα πολλά βαρίδια

(υφαντικά) για τον κάθετο αργαλειό, που σημαίνει ότι φτιάχνανε πολλά μάλλινα ρούχα και

τα ανταλλάζανε με πολύτιμους λίθους.»


«Η κυρία Τσιποπούλου μας έκανε μια εξαιρετική ξενάγηση και μας έδινε παραδείγματα για

όλα, ώστε να τα καταλάβουμε πολύ καλά. Η θέα από εκεί ήταν υπέροχη.»


«Για μένα η εκδρομή στον Πετρά ήταν μια διασκεδαστική εμπειρία, αφού ήταν η πρώτη

εκδρομή εκτός σχολείου, που έκανα στο Γυμνάσιο. Το ανάκτορο ήταν ωραίο, αλλά πιο πολύ

μου άρεσε, ότι διασκέδαζα με τους φίλους μου. Η επιστροφή ήταν γεμάτη εμπόδια, αφού

έβρεχε, είχε αέρα κι έκανε λίγο κρύο, αλλά δεν πειράζει, γιατί έφτασα στο σπίτι μου

ασφαλής.»


«Μου άρεσε γιατί κάναμε κάτι ομαδικό.»


«Εμένα μου άρεσε ο δρόμος ως εκεί. Ήταν τέλειος γιατί μιλούσα με τους φίλους μου,

ακόμα είδαμε και κάμποσα πρόβατα. Κι η ιδέα να χτυπάμε τα πόδια μας στην ξύλινη

γέφυρα, για να κάνουμε θόρυβο. Όταν φτάσαμε ήταν αρκετά ενδιαφέρον στην αρχή, αλλά

μετά ήμουν τελευταίος στη σειρά και δεν άκουγα πολύ, οπότε βαρέθηκα. Κάτι που με

ενόχλησε ακόμα ήταν η υπερβολή στο να προσέχουμε τον χώρο.»


«Με εντυπωσίασε πως η κυρία Μεταξία κατάφερε ν’ ανακαλύψει τον Πετρά, μόνο που

περπατούσε κι έβλεπε τις πέτρες εκεί και σκέφτηκε ότι αυτές οι πέτρες ήταν κάτι

σημαντικό!»



«Εμένα μού έκανε περισσότερο εντύπωση βέβαια ο χώρος του νεκροταφείου (στον διπλανό

λόφο βρέθηκε ασύλητο νεκροταφείο ελίτ σε έκταση 4 στρεμμάτων!!!), τον οποίο δεν

επισκεφθήκαμε γιατί είναι απαγορευμένο, αλλά ότι στο συγκεκριμένο νεκροταφείο έχουν

βρεθεί πολλά σημαντικά αντικείμενα και δεν έχει κλαπεί κανένα, μού τράβηξε την

προσοχή. Η εκδρομή ήταν μοναδική, ελπίζω να είμαστε τυχεροί για να ξαναπάμε.

Ευχαριστούμε κι εμείς με τη σειρά μας τόσο την ακούραστη κυρία Μεταξία

Τσιποπούλου, που παράτησε για λίγο τις έρευνες για τις οποίες ήρθε ξανά στον

τόπο μας, για να μας ξεναγήσει, όσο και τα παιδιά, που νίκησαν τον έμφυτο

παρορμητισμό τους κι έδειξαν χαρακτήρα. Επίσης, τη διεύθυνση του σχολείου και

όλους τους εκπαιδευτικούς που διευκόλυναν το έργο μας, καθώς και τους γονείς

για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν!»




Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Το έθιμο του σχολικού χωνιού (Schultüte)

 


Στα πλαίσια του μαθήματος Γερμανικών στο Α3 βιώσαμε το έθιμο του σχολικού χωνιού (Schultüte).

Κατασκευάσαμε ένα χάρτινο χωνί που παίρνουν οι μαθητές στη Γερμανία την πρώτη μέρα του σχολείου μαζί τους και το γεμίσαμε, σύμφωνα με το έθιμο, με γλυκά για να μας γλυκάνει την αρχή του σχολικού μας βίου....

Εμείς μεταφέραμε αυτό το έθιμο στην πρώτη Γυμνασίου για να είναι η αρχή της σχολικής χρονιάς στα Γερμανικά του Γυμνασίου γλυκιά .

                                                                        Καλή μας αρχή λοιπόν!

                                                            Πάντα χαρούμενοι και ευδιάθετοι!

                                                                        Καλή μας πρόοδο!

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Ενημέρωση για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

 

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2023-24

 Σας ενημερώνουμε ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων απαρτίζεται από τα παρακάτω μέλη: 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΡΙΝΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΑ 

ΑΝΤ/ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΝΝΑ

 ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΚΟΡΝΕΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 

ΤΑΜΙΑΣ: ΑΧΛΑΔΙΑΝΑΚΗ ΕΛΠΙΔΑ 

ΜΕΛΟΣ: ΣΟΥΝΤΟΥΛΟΥΜΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6980042707 Παρινού Νεκταρία

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Καλό καλοκαίρι! -Θερινή λειτουργία σχολείου

 Αγαπητοί μαθητές/τριες, γονείς και κηδεμόνες,

η Διευθύντρια και ο Σύλλογος καθηγητών σας εύχονται καλό Καλοκαίρι και σας ευχαριστούν για τη συνεργασία.

Ευχόμαστε υγεία και ημέρες ξένοιαστες με πολλά χαμόγελα σε όλους!

Υπενθυμίζουμε πως το 1ο Γυμνάσιο Σητείας, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, θα είναι ανοικτό κάθε Πέμπτη, από τις 9 το πρωί, μέχρι τις 12 το μεσημέρι για ό,τι χρειαστείτε.

Σχετικά με τις ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης προς τα Λύκεια σας υπενθυμίζουμε την 7η Ιουλίου  ως καταληκτική ημερομηνία.


Να είστε όλοι σας καλά!




Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Αιτήσεις εγγραφής -μετεγγραφής 2023-24

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ, ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ & ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΣΕ ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. – Π.ΕΠΑ.Λ.

 

Από τις 28 Ιουνίου 2023 και ώρα 07:00 έως και τις 07 Ιουλίου 2023 και ώρα 23:59, όσοι/ες επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. -ΕΠΑ.Λ. και ημερήσιων Π.ΕΠΑ.Λ., θα μπορούν να υποβάλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση» για το σχολικό έτος 2023-2024.

 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής «e-εγγραφές», στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr

ή μέσω της διαδικτυακής πύλης: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-ananeose-eggraphes-se-geniko-kai-epaggelmatiko-lukeio συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

 

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-24


Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές για την Α΄ τάξη Γυμνασίου, καθώς και οι ανανεώσεις  εγγραφών σχολικού έτους 2023-24 θα ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη 21 Ιουνίου και θα γίνονται καθημερινά έως τέλος Ιουνίου από 8:30 έως 13:30 στο χώρο του σχολείου, εκτός Παρασκευής 23 και Δευτέρας 26 Ιουνίου διότι το σχολείο θα είναι κλειστό λόγω εκλογών.

 Ο κηδεμόνας θα πρέπει να υπογράψει Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599, όπου θα δηλώνεται η κηδεμονία, καθώς και η αποδοχή ηλεκτρονικής ενημέρωσης για ζητήματα φοίτησης. Επίσης απαραίτητο είναι το Ατομικό Δελτίο Υγείας του μαθητή, όπου μπορεί να προσκομιστεί έως και την έναρξη των μαθημάτων κατά τον Σεπτέμβριο 2023. 

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Eπιμορφωτικό πρόγραμμα EDU4clima για την κλιματική αλλαγή II- Διάχυση της γνώσης από τους μαθητές για τους μαθητές!

 


    Σε συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος EDU4clima οι μαθητές του Β3 ως “Πρεσβευτές για το Κλίμα” υλοποίησαν μέρος του προγράμματος που οι ίδιοι παρακολούθησαν στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας. Οι μαθητές του Β3 υποδέχτηκαν 28 μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας στο εργαστήριο φυσικών επιστημών του σχολείου και παρουσίασαν πειράματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή εμπλέκοντας συνεργατικά τους μικρούς μαθητές.

    


Επιπλέον παρουσιάστηκε ο
 σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών και περιβαλλοντικών δεδομένων που βρίσκεται στον Φινοκαλιά Λασιθίου και αποτελεί κόμβο έρευνας, καινοτομίας και διάχυσης της γνώσης που παράγεται από την έρευνα για την κλιματική αλλαγή και την αέρια ρύπανση.

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σητείας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να υλοποιήσουν πειράματα για την κλιματική αλλαγή, τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή και να αλληλεπιδράσουν ομαδοσυνεργατικά με τους μαθητές Γυμνασίου ενισχύοντας την ομαλή μετάβαση τους μεταξύ των δύο βαθμίδων. Επιπλέον είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου και να αποκτήσουν μία πρώτη εξοικείωση με το περιβάλλον όπου θα φοιτήσουν την επόμενη σχολική χρονιά.





Ευχαριστούμε θερμά το 1ο Δημοτικό Σχολείο που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας, τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς Αντωνιδάκη Μαρία, Τζεσούρη Ελένη και τα παιδιά για την εξαιρετική διαγωγή τους






.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Αποτελέσματα Παλλασιθιώτικου Μαθηματικού Διαγωνισμού "ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ"

 Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Παλλασιθιώτικου Μαθηματικού

Διαγωνισμού “ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ”, συγχαίρουμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες

της Α΄ τάξης του σχολείου μας που συμμετείχαν.

Ιδιαίτερα συγχαίρουμε το μαθητή ΔΡΕΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ για τη διάκρισή του στο διαγωνισμό

αυτό.

Τους ευχόμαστε καλή πρόοδο και πολλές τέτοιες επιτυχίες στο μέλλον!!

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών Α΄Γυμνασίου στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  

 Στις 4 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών και μαθητριών της Α΄ Γυμνασίου στο τμήμα ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ  ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ του ΕΛΜΕΠΑ.  Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος του μαθήματος Οικιακή Οικονομία της Α΄ Γυμνασίου, με υπεύθυνη τη διδάσκουσα του μαθήματος  κ. Δαούκα  Ευθαλία και με συνοδούς καθηγητές κ. Ζωγραφίνη Γεώργιο, κα. Μετζογιαννάκη Μαρία και κα. Τρυποσκούφη Μαρία.  

 

    Ο κ. Τσικαλάκης Γεώργιος μέλος Ε.ΔΙ.Π και η  κ. Σφακιανάκη  Ειρήνη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  μας υποδέχτηκαν με φιλική διάθεση, μας ξενάγησαν στους χώρους του Τμήματος, αλλά και μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την αξία της σωστής διατροφής και πως αυτή συμβάλει στην  μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας, στην  ποιότητα ζωής, στην ευεξία και στη μακροζωία. 


Στη συνέχεια  τα παιδιά έπαιξαν εκπαιδευτικά/βιωματικά παιχνίδια προσαρμοσμένα στο αντικείμενο, αλλά και στην ηλικία τους.



Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Εκδρομή Περιβαλλοντικής Ομάδας στη Ζάκυνθο

    Η Ζάκυνθος είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα νησιά του Ιονίου πελάγους που φιλοξενεί πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Είναι από τα ωραιότερα νησιά με τα γνωστότερα αξιοθέατα, μουσεία και αγάλματα. Την πρώτη μέρα μας στην Ζάκυνθο, επισκεφτήκαμε το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο χωριό Λιθακιά. Εκεί, γνωρίσαμε και τους <<Ξεναγούς>> μας, τον κ. Τάκη και τον κ. Δημήτρη, οι υπεύθυνοι του περιβαλλοντικού κέντρου. Ήταν πάρα πολύ καλοί και ευγενικοί μαζί μας! Το πρώτο θέμα που συζητήσαμε ήταν οι σεισμοί.

Το νησί της Ζακύνθου, φημίζεται δυστυχώς για τους συνεχείς και μεγάλους σε Ρίχτερ σεισμούς. Μας έδωσαν οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε από την στιγμή του σεισμού και μετά! Μας έμαθαν πως η εμβρυακή στάση, μετά από έρευνες, θεωρείται η πιο ασφαλής! Κατόπιν, οι κύριοι άρχισαν να χτυπούν την πόρτα και το παράθυρο, φωνάζοντας <<Σεισμός! Γίνεται σεισμός!!>> Έτσι, όλοι πέσαμε στην εμβρυακή στάση! Έπειτα ακολουθήσαμε τις οδηγίες που μας δόθηκαν δηλαδή αφού χωριστούμε σε ομάδες, να αποχωρίσουμε από το κτήριο, να κατέβουμε τις σκάλες και τέλος να βρεθούμε στο σημείο συνάντησης(την πλατιά του χωριού).




    Την επόμενη μέρα στην Ζάκυνθο, επισκεφτήκαμε την πλατεία της πόλης. Η πλατεία με το τεράστιο πλακόστρωτο και την όμορφη θέα περιβάλλεται από πολύ σημαντικά κτήρια τα οποία και επισκεφτήκαμε.Το βυζαντινό μουσείο ήταν ένα από αυτά. Εκεί φυλάσσονται όλα τα έργα τέχνης της πόλης. Ακόμα επισκεφτήκαμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είναι ένα από τα κτίσματα που σώθηκαν από τον μεγάλο σεισμό και ένα τα πιο παλιά κτίρια της πλατείας. Στην πλατεία δεσπόζει το άγαλμα του  ποιητή Διονύσιου Σολωμού μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, εκεί οφείλεται και η ονομασία της πλατείας. Επίσης, άξιο λόγου είναι το ορειχάλκινο άγαλμα της Ελευθερίας στην πλατεία του Σολωμού, έργο του γλύπτη Γεωργίου Καστριώτη. Το άγαλμα αυτό εκφράζει τη γλυκιά αθωότητα της γυμνής αυτής γυναίκας, η οποία σηκώνει τα χέρια της ψηλά κρατώντας ένα πανέμορφο στεφάνι με λουλούδια κοιτώντας με πίστη για ελευθερία τον απέραντο ουρανό.. Πρόκειται για μια εικόνα η οποία κλέβει την παράσταση. 


    Στη συνέχεια πήγαμε στο τεχνητό δάσος της πόλης. Το συγκεκριμένο δάσος δημιουργήθηκε για να αναπληρωθούν διάφορες ζημιές που έγιναν στην πυρκαγιά το 2007. Το δάσος βρίσκεται κοντά στην πόλη της Ζακύνθου όποτε είναι εύκολο να το επισκεφτεί κανείς. Ακόμα έχουν φυτευτεί αρκετά διαφορετικά δέντρα και υπάρχουν παρά πολλά είδη ζώων που ζουν εκεί. Το δάσος είναι γνωστό καθώς στο τέλος του βρίσκεται η υπέροχη παραλία του Λαγανά στην οποία πηγαίνουν οι χελώνες καρέτα καρέτα την περίοδο της ωοτοκίας τους.


Η παραλία αυτή είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην προστασία και αναπαραγωγή των χελωνών καρέτα-καρέτα. Οι υπεύθυνοι του Κ.Π.Ε μας μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο οι χελώνες έρχονται στην παραλία και αφήνουν τα αυγά τους και μας εξήγησαν γιατί δεν πρέπει να τις ενοχλούμε.


Γενικά μάθαμε πολλά καινούργια πράγματα για τις χελώνες όπως το γεγονός πως επιστρέφουν πάντα στην παραλία που γεννήθηκαν. Οι ειδικοί μας φέρθηκαν με πολύ φιλόξενο τρόπο και μας ξενάγησαν σε ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας.



    Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το κάστρο του Μπόχαλη και είδαμε την Ζάκυνθο από ψηλά .

Το ταξίδι μας στη Ζάκυνθο ήταν υπέροχο. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας!!!


(Το κείμενο βασίστηκε στις περιγραφές των συμμετεχόντων μαθητών-μαθητριών )