Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Εκδρομή της Γ' τάξης του 1ου γυμνασίου Σητείας στη Βουλή των Ελλήνων

                      ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

1Η ΜΕΡΑ:  ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

1. Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Περίπου της ίδιας εποχής με τον Παρθενώνα (χρυσός αιώνας του Περικλή) και χτισμένος στο λόφο του ομώνυμου ακρωτηρίου, που προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, είναι διάσημος για τα όμορφα ηλιοβασιλέματα του. Για εμάς ήταν η πρώτη στάση στο ταξίδι μας στην Αθήνα. Εδώ στην καφετέρια με θέα τα αρχαία ερείπια θα πάρουμε και το πρωινό μας μετά την πτήση μας απ’ το Ηράκλειο.



2. Λαύριο, μια μικρή γραφική παραθαλάσσια πόλη της ΝΑ Αττικής
με πλούσια ιστορία από την αρχαιότητα εξαιτίας
 των λατομείων αργύρου, των οποίων η εκμετάλλευση συντέλεσε στην παντοδυναμία της  Αθήνας της κλασικής περιόδου με τη χρηματοδότηση του αθηναϊκού στόλου. Σημαντική η θέση και στη σύγχρονη ιστορία, αφού λόγω της εκμετάλλευσης του ορυκτού της πλούτου ήταν η πόλη με τον πρώτο σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, αλλά και η πρώτη ηλεκτροδοτούμενη. Για πολλά χρόνια είχε ανάπτυξη ως μία αμιγώς βιομηχανική πόλη, σήμερα κυρίως λόγω του λιμανιού της, που συνδέει την Αθήνα με τις Κυκλάδες. Ήρεμη πόλη, ειδικά το χειμώνα, μας έδωσε τη δυνατότητα ενός περιπάτου στο κέντρο και το λιμάνι της απολαμβάνοντας την ηλιόλουστη μέρα.


3. Αρχαίο θέατρο Θορικού. Πολύ κοντά στο Λαύριο βρίσκεται το αρχαίο θέατρο αυτό, χτισμένο στην πλευρά του λόφου, δίπλα στη θάλασσα, με ορχήστρα παραλληλόγραμμη, διαφορετική απ’ τη συνήθη στρογγυλή. 

Χτισμένο στα τέλη της αρχαϊκής εποχής θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο στην Ελλάδα. Ολότελα αφύλακτο κι άγνωστο σε πολλούς –ακόμα και στον οδηγό μας- εντυπωσιάζει κυρίως για την τοποθεσία του και τη θέα στη θάλασσα. Την εποχή που πήγαμε και για τα ωραία λουλούδια.

4. «Η μηχανή του Τούρινγκ», θεατρική παράσταση οπωσδήποτε για ψαγμένο ακροατήριο. Όμως τα παιδιά έδειξαν χαρακτήρα και τελικά έκαναν κι ευνοϊκά σχόλια. Εξάλλου ο πρωταγωνιστής, ο Ορφέας Αυγουστίδης είναι γνωστός κι απ’ την τηλεόραση κι ανήκει στη νέα γενιά ηθοποιών.

 Πρόκειται για μονόλογο, βασισμένο στη ζωή του μεγάλου μαθηματικού κι εφευρέτη, Άλαν Τούρινγκ, στον οποίο οφείλουμε την ήττα των Ναζί στο Β’ παγκόσμιο Πόλεμο (κατάφερε να σπάσει τον κώδικά τους) αλλά και τον πρώτο υπολογιστή! Άνθρωπος, που όσο έζησε δε γνώρισε την ευγνωμοσύνη και την τιμή, που του άξιζε. Αντίθετα εκδιώχτηκε και ταλαιπωρήθηκε, όσο κανείς, κυρίως λόγω της ομοφυλοφιλίας του. Όπως και να το κάνουμε παράσταση κοντά στους προβληματισμούς της εποχής μας και ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Αυγουστίδη, κάτι που παραδέχτηκαν όλοι είτε κατάλαβαν το έργο είτε όχι. 

Στη συνέχεια περιμέναμε υπομονετικά  να φωτογραφηθούμε με τον πρωταγωνιστή. Κι εδώ περίμενε κι εκείνον κι εμάς μια έκπληξη: η καθηγήτριά μας, Άντζελα Χαννςς, ήταν κάποτε και δική του καθηγήτρια και τον είχε συνοδέψει με το σχολείο του στη Γερμανία! Ήταν μια συγκινητική στιγμή!


5. Η μέρα τελειώνει με μια μικρή νυκτερινή βόλτα στα στενά γύρω απ’ την Ακρόπολη.


2Η ΜΕΡΑ:  ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

6. Επίσκεψη στη Βουλή: Αυτή τη φορά είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το θεωρείο και να παρακολουθήσουμε ζωντανά την εξελισσόμενη συζήτηση. Η εμπειρία ήταν μοναδική κι απαιτούσε απόλυτη ησυχία κι ακινησία από μέρους των παιδιών, που έδειξαν γι’ άλλη μια φορά χαρακτήρα.



Ο Πρόεδρος της Βουλής, κύριος Τασούλας, μας καλωσόρισε και όλοι οι βουλευτές μας χειροκρότησαν! 




Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, είδαμε την αλλαγή φρουράς των Ευζώνων, ταΐσαμε τα περιστέρια και ξεκουραστήκαμε κάτω απ’ τη σκιά των δέντρων του παρακείμενου Εθνικού Κήπου. 






Κατόπιν κατευθυνθήκαμε στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων (που μας άρεσε πολύ λόγω των διαδραστικών του εφαρμογών). 

Η μέρα τελειώνει όμορφα με επίσκεψη σε ταβέρνα με ζωντανή μουσική, κλεισμένη από εμάς κι ένα Λύκειο της Θεσσαλονίκης. Φάγαμε καλά κι άρχισε το γλέντι. Στο τέλος δεν έμεινε κανένας ….καθιστός!!!

3Η ΜΕΡΑ:  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ

7. Στον ιερό βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης: Μία επίσκεψη-προσκύνημα στην ιστορία. Το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας, απ’ τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία στον πλανήτη. Αν δεν σε πάει εδώ το σχολείο σου, τότε που;


Περνάμε ανεβαίνοντας απ’ το Θέατρο Διονύσου και Ηρώδη του Αττικού. Μια μικρή στάση στον χώρο των Προπυλαίων, με μια σύντομη ‘διάλεξη’ απ’ τις καθηγήτριές μας για τη σημασία της αθηναϊκής δημοκρατίας και του χρυσού αιώνα του Περικλή για εμάς, την πατρίδα μας, όλη την Ευρώπη, αλλά και τον σύγχρονο κόσμο. Στη συνέχεια στάση σε Παρθενώνα και Ερέχθειο και λίγος ελεύθερος χρόνος, για να περπατήσει και να φωτογραφηθεί ο καθένας όπου θέλει. 

Τότε ήταν που αρχίσανε και κάποιες συμμαθήτριες μας το χορό: μαλεβιζιώτης με φόντο τον Παρθενώνα. Κατόπιν κατευθυνόμαστε στο εντυπωσιακό παραπλήσιο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου στεγάζονται τα ανάγλυφα, τα αγάλματα και τα άλλα ευρήματα του Αρχαιολογικού Χώρου. Εδώ βάζουμε όλοι τα ‘μηχανάκια’ με τα ακουστικά, για να ακούμε την ξεναγό μας, κυρία Βίκυ, που μας τόνισε τα πιο σημαντικά με έμφαση στα ανάγλυφα του Παρθενώνα (όσα βρίσκονται εδώ κι όσα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο) και τις Καρυάτιδες. 


Mια σύντομη στάση στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο κι ολοταχώς για το Mall Αθηνών, να ξοδέψουμε τις τελευταίες μας δεκάρες!!!

 Συμπερασματικά ήταν μια εκδρομή με σεβασμό στο χρόνο και στις ιδιαιτερότητες της μεγαλούπολης, όπου ακόμα κι οι κοντινές αποστάσεις ήταν τουλάχιστον μισή ώρα. Τα παιδιά ήταν συνεργάσιμα, ακολούθησαν όλες τις συμβουλές, που τους δόθηκαν ξεκινώντας από τα άνετα ρούχα και παπούτσια για πολύ περπάτημα, ως την προσοχή στα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα κινητά και τα χρήματα. Ήταν συνεπή στις ώρες προσέλευσης κι αποχώρησης κάθε φορά, έδειξαν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στις ξεναγήσεις, ακόμα κι όταν ήταν πολύ κουρασμένα. Γενικά έδειξαν χαρακτήρα και τόσο το σχολείο, όσο κι οι συνοδοί-καθηγήτριες τα ευχαριστούν και τους εύχονται «Καλή Πρόοδο».