Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Μουσειοσκευή και ιστορική έκθεση για τον Ελ. Βενιζέλο στο 1ο Γυμνάσιο Σητείας



Κατά τη διάρκεια του μήνα Μαρτίου, το πρώτο και το δεύτερο τμήμα της Γ΄τάξης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μουσειοσκευή-βαλίτσα που το σχολείο μας δανείστηκε από το Εθνικό  Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελ. Βενιζέλος. 

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους οι μαθητές εξοικειώθηκαν με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο με τη ζωή και το έργο του μεγάλου έλληνα πολιτικού και στη συνέχεια επεξεργάστηκαν τις πηγές που περιελάμβανε το εκπαιδευτικό υλικό. 

Στο τελικό στάδιο της εργασίας τους, οργάνωσαν, υπομνημάτισαν και τοποθέτησαν το υλικό προκειμένου να στηθεί έκθεση στον χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου. 




Η έκθεση ήταν επισκέψιμη για τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου, ενώ στον χώρο ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη καθ. Φουστέρη Σοφία και μαθητές της Στ΄τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου Σητείας στα πλαίσια των δράσεων της ομαλής μετάβασης.











Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Ελ. Βενιζέλος και προσβλέπουμε στον εκ νέου δανεισμό και την επόμενη χρονιά!




Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Επίσκεψη του Ισίδωρου Ζουργού στο 1ο Γυμνάσιο Σητείας



   Μία μοναδική εμπειρία αποτέλεσε για τους μαθητές  του σχολείου μας η συνάντηση με τον βραβευμένο συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024.

   

Ο διακεκριμένος συγγραφέας με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου «Παλιές και νέες χώρες» στη Σητεία, επισκέφτηκε το σχολείο μας και είχε μία δίωρη συζήτηση με τους μαθητές της Γ΄τάξης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ξεδιπλώθηκαν λιγότερο γνωστές πτυχές της συγγραφικής και της εκδοτικής  διαδικασίας, απαντήθηκαν ερωτήσεις γύρω από τη λογοτεχνία, την ανάγνωση,  την παιδεία, τα ενδιαφέροντα των μαθητών, αλλά και την ίδια τη ζωή και υπήρξε μία ζωηρή αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων.




    Οι μαθητές είχαν προετοιμαστεί και μελετήσει το έργο του συγγραφέα, ωστόσο οι προβληματισμοί και οι ερωτήσεις τους προχώρησαν δημιουργικά και πρωτότυπα σε ευρύτερα θέματα και ζητήματα  που τροφοδότησε η επαφή μαζί του. Οι ιδέες, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι εμπειρίες έγιναν ένα γόνιμο πεδίο επικοινωνίας και οι ερωτήσεις έμοιαζαν να μην τελειώνουν ποτέ.





Τον ευχαριστούμε θερμά για την έμπνευση και την ευγένεια της παρουσίας του.


Οι συντονίστριες εκπαιδευτικοί 

Τρυποσκούφη Μαίρη 

Πουλακάκη Έλλη 

Φουστέρη Σοφία


Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Διαδικτυακή συνάντηση Χαράλαμπου Ταϊγανίδη με τους μαθητές του Γ3 του 1ου Γυμνασίου Σητείας

 

Ένας «γενναίος» άνθρωπος




Ο παραολυμπιονίκης, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης σε ζωντανή σύνδεση με τους μαθητές του Γ3 του 1ου Γυμνασίου Σητείας.

Ένα ζωηρό τμήμα σε μια ‘καλπάζουσα’ εφηβεία, ένα διαγώνισμα στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο κεφάλαιο «Είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί», η ανάγκη να βρεθεί ένα δυνατό πρότυπο, για να δώσει απάντηση στις νεανικές ανησυχίες και ο πρόσφατος τερματισμός του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη μετά τον μαραθώνιο των 250 χιλιομέτρων δια θαλάσσης στην πόλη μας, τη Σητεία, ήταν οι παράγοντες, που οδήγησαν τελικά στο κάλεσμα του γνωστού μας παραολυμπιονίκη να μιλήσει διαδικτυακά στα παιδιά του τμήματος Γ3, για τον εαυτό του και τους αγώνες, που δίνει ενάντια στην ‘αναπηρία’ του και στα κύματα της ανοικτής θάλασσας.


Έχοντας ήδη διαβάσει το σχετικό άρθρο του διαγωνίσματος, τα παιδιά είχαν απορίες για τον πρωταγωνιστή του και παρά τις αντιξοότητες του σχολικού προγράμματος και τις συνεχείς αναβολές, καταφέραμε τελικά να συνδεθούμε.
«Για τη Σητεία θα έκανα τα πάντα, την έχω στην καρδιά μου»
, ήταν το πρώτο που μας είπε στην ζωντανή μας σύνδεση. 

Μας περιέγραψε πρώτα τις δυσκολίες και τη σημασία της διάσχισης των βόρειων ακτών της Κρήτης, που έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό.  Έπειτα μας μίλησε με ειλικρίνεια για την ασθένεια, που εκδηλώθηκε στα μάτια του προκαλώντας του μερική τύφλωση και πως μετά το αρχικό σοκ, την μετέτρεψε σε δύναμη, πείσμα και …..ολυμπιακά μετάλλια. 



Κι ακόμα με έκπληξη μάθαμε ότι παρά τις διακρίσεις του στην κολύμβηση φοβόταν το κολύμπι στην ανοικτή θάλασσα! Την φοβία του αυτή την υπερνίκησε με το γνωστό του πείσμα: αποφάσισε να διανύσει σε μια μέρα την απόσταση  25 μιλίων από τη Ρόδο στον Πανορμίτη της Σύμης. Ένα προσωπικό τάμα και στοίχημα μαζί! Η δεύτερη προσπάθεια στην ανοικτή θάλασσα ήταν η φετινή διάσχιση των 250 χλμ από τα Χανιά ως την Σητεία κι έπεται συνέχεια!



Τον ρωτήσαμε για την προσωπική του ζωή: είναι παντρεμένος με δύο παιδιά, αθλητές κι οι δύο αλλά όχι στην κολύμβηση. «Είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος» δηλώνει. «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας» είπε στα παιδιά, «να μην το βάζετε κάτω στις δυσκολίες, να μη λέτε: αυτό είναι ακατόρθωτο».  «Οι δύσκολες στιγμές είναι που μας κάνουν πιο δυνατούς, οι δυσκολίες σε βοηθούν να εξελίσσεσαι».

Κι όσο για τον απόηχο της συνέντευξης στα παιδιά; Έτσι τον απόδωσαν τα ίδια:

«γνωρίσαμε έναν καταπληκτικό και γενναίο άνθρωπο, που δεν άφησε τίποτα να τον κρατήσει πίσω. Εκτός από άψογος αθλητής είναι κι ένας ζεστός κι ευγενικός άνθρωπος, μ’ έκανε να πιστεύω στα όνειρα και στην πραγματοποίησή τους, ελπίζω να τον ξαναδούμε σύντομα κι από κοντά, εδώ στη Σητεία»

«με αφορμή ένα ..διαγώνισμα το τμήμα μου είχε την μεγάλη τιμή να συνομιλήσει με τον παραολυμπιονίκη Χαράλαμπο Ταϊγανίδη. Προσωπικά πιστεύω ότι τα λόγια του ήταν σοφά και όλους μας άγγιξαν. Ήμασταν περήφανοι που τερμάτισε στην πόλη μας τη Σητεία, που μας τόνισε πως την αισθάνεται σαν δεύτερό του σπίτι λόγω της αγάπης, που οι κάτοικοί του δείξανε»

«Μου έκανε εντύπωση που μικρός φοβότανε τη θάλασσα, αφού κολυμπούσε μέχρι όπου πατούσε, ώσπου αποφάσισε «ή θα τον νικήσει αυτή ή θα την νικήσει αυτός». Μου έκανε εντύπωση το θάρρος του, η ελπίδα, η κατανόηση και η στήριξη που βγάζει. Είναι γεμάτος αισιοδοξία, αλλά και όνειρα για τη ζωή»

 «ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης είναι ένας πολυβραβευμένος παραολυμπιονίκης, που μας εμπνέει καθημερινά. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που συνάντησε στο δρόμο του, ποτέ δεν τα παράτησε και βρίσκεται τώρα σε μια υψηλή θέση στην κολύμβηση. Η γενναιότητα και η επιμονή του, πρέπει όλους να μας παραδειγματίζουν. «Αν πέσεις, πρέπει να σηκωθείς και να συνεχίσεις», «να μη σκεφτόμαστε το χθες, αλλά το σήμερα και να μη σταματάμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας για το αύριο», «η αναπηρία δε με σταμάτησε από το να κάνω ό,τι μου αρέσει» μερικά απ’ όσα μας είπε. Συμπερασματικά είναι ένα πρότυπο για όλους μας και μας εμπνέει καθημερινά με τις επιτυχίες του. Χαρήκαμε τόσο πολύ, που μιλήσαμε με ένα τόσο σπουδαίο άνθρωπο και τον ευχαριστούμε για τα μηνύματα που μας πέρασε.»

«Μ’ αυτήν του την ενέργεια (τη διάσχιση) βοήθησε τον τόπο μας, τη Σητεία, να ακουστεί και στο εξωτερικό. Προσωπικά αφού ήμουν στην ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Σητείας ένιωσα απερίγραπτη χαρά, που είχα την τιμή να τον συνοδεύσω έως το λιμάνι, που ήταν ο τερματισμός του» 

«Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης είναι ένας γενναίος άνθρωπος, ένα παράδειγμα προς μίμηση, γιατί μας δείχνει ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα όνειρά και τους στόχους μας κι «άμα πέσουμε μια φορά, πρέπει να σηκωθούμε δυο και τρεις»

«Εγώ βρίσκω τον Ταϊγανίδη ένα πολύ καλό και γενναίο άνθρωπο. Δούλεψε πολύ σκληρά, για να καταφέρει όλ’ αυτά που πέτυχε και δεν άφησε την αναπηρία του να τον σταματήσει. Τέλος προσπαθεί να κάνει και τους άλλους καλύτερους και ειδικά τα παιδιά με τις συμβουλές του»

Τελειώνοντας:  «Σε ευχαριστούμε από καρδιάς, Χαράλαμπε Ταϊγανίδη,  και σου ευχόμαστε να είσαι γερός, δυνατός και μαχητής να χαίρεσαι την οικογένειά σου, να συνεχίσεις να μας εμπνέεις και να μας μαθαίνεις να μην δειλιάζουμε στα δύσκολα».

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

 Δράση κατά του σχολικού εκφοβισμού

 Οι μαθητές του σχολείου μας , με σκοπό την ευαισθητοποίηση και τη δέσμευση για τη δημιουργία ενός φιλικού και ασφαλούς  περιβάλλοντος στο σχολείο, υλοποίησαν την Παρασκευή 8 Μαρτίου βιωματική δράση δύο διδακτικών ωρών με την ομαδοσυνεργατική μέθοδο.



Πώς αντιλαμβάνονται οι μαθητές τα περιστατικά εκφοβισμού; 

Πώς τα αντιμετωπίζουν;

Πώς αντιλαμβάνονται οι μαθητές την αντίδραση,  τα συναισθήματα  και τις πιθανές επιλογές που έχουν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα;

Τα παιδιά μετά την προβολή σχετικών βίντεο, πήραν μέρος σε βιωματικό παιχνίδι ρόλων. Χωρίστηκαν  σε 4 ομάδες των 5-6 ατόμων και έπαιξαν ρόλους:

1.Το παιδί που εκφοβίζεται

2.Το παιδί που εκφοβίζει

3.Το παιδί Παρατηρητής ( είτε ενθαρρύνει, είτε απλώς παρακολουθεί )

4.Το παιδί από τη θέση του Εκπαιδευτικού και του Γονέα.



( Ενσυναίσθηση )


Η κάθε ομάδα κάθισε σε κύκλο, συζήτησε  και  κατέγραψε  τα συναισθήματα που πηγάζουν από τον υποτιθέμενο  ρόλο του σε φύλλο εργασίας. 

 (Συζήτηση )

Στη συνέχεια η κάθε ομάδα διάβασε τις απαντήσεις   σε όλη την τάξη και έγινε συζήτηση. Μέσα από τη συζήτηση εντοπίστηκαν  καλοί και κακοί χειρισμοί απέναντι στο φαινόμενο, πως  αντιλαμβάνονται οι μαθητές τα περιστατικά εκφοβισμού  και προσπάθησαν να δώσουν λύσεις σε υποθετικό συμβάν σχολικού εκφοβισμού.


Με την ολοκλήρωση τού παιχνιδιού οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι στέκονται όλοι μαζί στην ίδια πλευρά, σύμμαχοι ενάντια στη σχολική βία.