Επίδραση του κλίματος στο ανάγλυφο της περιοχής
Την Παρασκευή 19 Απριλίου έγινε διδακτική επίσκεψη της Γ’ τάξης στην Ρούσσα Εκκλησιά και στον Τρυπητό Σητείας.
Με τη βοήθεια του Καθηγητή Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α, Λόγου Ευάγγελου, οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με την επίδραση του κλίματος στο ανάγλυφο της περιοχής. Υπεύθυνοι Καθηγητές της δράσης: Κιουπάκης Νίκος, Πετάση Ιωάννα. Ευχαριστούμε τους καθηγητές Μετζογιαννάκη Μαρία και Σύριγγα Εμμανουήλ που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της.
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Τρυπητού στα πλαίσια των δράσεων τοπικής ιστορίας
Μετά το τέλος της ενημέρωσης έγινε ξενάγηση των μαθητών στον αρχαιολογικό χώρο του Τρυπητού δίπλα στην Καραβόπετρα. Υπήρξε πόλη ελληνιστική με σύντομη κατοίκηση, μόλις 70-80 χρόνια (κατά τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ.) και κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, πιθανόν λιμάνι της αρχαίας Πραισού, τέλεια ρυμοτομημένη και χωρισμένη σε οικοδομικά τετράγωνα πόλη με όμορφους πλακόστρωτους δρόμους. Περιλαμβάνει πρυτανείο, τείχος εξωτερικό, μαγαζιά, χώρους για ύφανση κι επεξεργασία μαλλιού (βρέθηκαν γύρω στα 300 υφαντικά βάρη!), μεγάλα λίθινα γουδιά για επεξεργασία τροφίμων, πάρα πολλούς αμφορείς για μεταφορά υγρών, ένα σπίτι με εργαλεία ψαρικής κλπ.
Ενδιαφέρον είναι ότι βρέθηκαν και πολλές αιχμές βελών σε διάφορα σημεία κάτι που συνδέεται με πιθανή βίαιη κατάκτηση κι εγκατάλειψη του χώρου (πληροφορίες από την κυρία Χρύσα Σοφιανού στο πρόσφατο κρητολογικό συνέδριο της πόλης μας).
Εκτός από τα εντυπωσιακά πράσινα και μωβ πετρώματα της χερσονήσου πιο πολύ άρεσε στα παιδιά ο νεώσοικος δηλαδή τεχνητό όρυγμα που χωρούσε ένα πλοίο για επισκευή ή ανέλκυση με κλίση για να μπορεί να γλιστράει στη θάλασσα έπειτα, μοναδικός αυτής της εποχής στην Κρήτη.
Είδαμε ακόμα την φωκοσπηλιά στην ανατολική πλευρά και τις τεχνητές τρύπες στον μαλακό ψαμμίτη, που πιθανόν να χρησίμευαν ως κουβάς για την αλίευση των ψαριών.
Εκτός του αρχαιολογικού χώρου ο Τρυπητός είναι ένα πολύ όμορφο μέρος με καταπληκτική θέα στο πέλαγος και στην πόλη της Σητείας!