Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

"Το μόνον της ζωής του ταξείδιον..." #2


         Με την ευκαιρία της επανάληψης της παράστασης «Το μόνο της ζωής του ταξίδειον» του Γεωργίου Βιζυηνού από το Θεατρικό Τμήμα της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του σχολείου μας για τους συμμαθητές μας, την Τετάρτη 23/5 στο Πολύκεντρο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συντέλεσαν στην πραγματοποίησή της.

 Μαθητές που έλαβαν μέρος κατά σειρά εμφανίσεως:


Ζαγκότη Σοφία, Β1: Συγγραφέας-αφηγητής
Ζωιτσάκη Μαρία, Α1: Συγγραφέας σε μικρή ηλικία
Καραΐσκος Γιώργος, Γ1: Βασιλιάς, Φρουρός
Βασαρμίδη Κατερίνα, Β1: Βασίλισσα
Τσιφετάκη Μαρία, Β3: Βασιλοπούλα, χανούμισσα 
Μαλλιαρουδάκης Μάνος, Γ2: Ραφτόπουλο
Σακκαδονικολάκη Νικολέττα, Β3: Υπηρέτρια, χανούμισσα
Σκανδάλη Έλλη, Β3: Νεράιδα, Γοργόνα, Μάγισσα, χανούμισσα
Αισωπάκη Αρετή, Β1: Γιαγιά, φωνή ευνούχου
Μπελιμπασάκης Γιάννος, Γ2: Παππούς
Μαζωνάκης Παναγιώτης, Γ2: Παππούς σε νεότερη ηλικία
Αυγουστινάκη Λυδία, Α1: Παππούς σε παιδική ηλικία
Μητσακάκης Γιώργος, Γ2: Προπάππους (πατέρας του παππού)

ο παππούς αφηγείται πλέκοντας....


...με οδηγό το όνειρο...

...από σήμερα και να πάγει είσαι αγόρι....


Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;.....



γοργόνα



Λοιποί συντελεστές παράστασης:

Διασκευή έργου-Διδασκαλία - Σκηνοθεσία: Μετζογιαννάκη Μαρία, φιλόλογος
Διδασκαλία - Οργάνωση -Υποβολείο: Τρυποσκούφη Μαίρη, φιλόλογος
Κοστούμια - Μακιγιάζ: Ρεϊζάκη Αθηνά, φιλόλογος
Κατασκευή σκηνικών: Αντωνακάκη Ντάρια, τεχνολόγος
Φώτα: Ακουμιανάκης Αντρέας, μαθηματικός
Ήχος: Γαλανάκης Σταμάτης. Γ1
Αφίσα, ηλεκτρονική ενημέρωση: Χατζηλάμπρου Μαρία, μουσικός
Σχεδιασμός ενημερωτικού φυλλαδίου: Φουστέρη Σοφία, φιλόλογος


...το μόνον της ζωής του ταξείδιον....

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Η εκδρομή της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Σητείας στα Χανιά...μέσα από τα μάτια των παιδιών..


H ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
με τα μάτια των παιδιών

Ήμερα πρώτη (3/5/2018):
Σπήλαιο Μελιδονίου – Αργυρούπολη-Κολυμπάρι

Την Πέμπτη 3 Μαΐου ξεκινήσαμε από τη Σητεία για τον πρώτο προορισμό μας, το σπήλαιο του Μελιδονίου. Εκεί ξεκίνησε η ξενάγησή μας  από εκπαιδευμένο στη Σπηλαιολογία προσωπικό.
Εκεί ξεκίνησε η ξενάγησή μας  από εκπαιδευμένο στη Σπηλαιολογία προσωπικό. Έτσι κατά την διάρκεια της ξενάγησης μάθαμε ότι εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη κολόνα (σ.σ. ενωμένος σταλακτίτης με σταλαγμίτη) σε διάμετρο στην Ευρώπη, μάθαμε για διαφορά είδη ζώων που κατοικούν στο σπήλαιο, όπως νυχτερίδες, βατράχια και άλλα πολλά, είδαμε διάφορα πετρώματα, τα οποία σχημάτιζαν διαφορά σχέδια, μερικά από τα οποία θύμιζαν πρόσωπα. Επίσης μάθαμε ότι το σπηλαίο έχει μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας κάποιοι Έλληνες επαναστάτες και γυναικόπαιδα είχαν βρει εκεί καταφύγιο, αλλά οι Τούρκοι τους εντόπισαν και τους πολιόρκησαν. Τελικά αποφάσισαν να βάλουν φωτιά στην είσοδο. Το οξυγόνο άρχισε να τελειώνει και οι άνθρωποι που ήταν κλεισμένοι μέσα αρχίζουν να πεθαίνουν .Ως φόρο τιμής οι σημερινοί κάτοικοι της περιοχής έφτιαξαν ένα μνημείο, για να τιμήσουν τους νεκρούς και γίνεται μνημόσυνο μέσα στο σπήλαιο μια φορά το χρόνο. Ως παιδί θεωρώ ότι πρέπει να επισκεφθεί κάποιος ένα σπήλαιο, καθώς είναι μια αξέχαστη εμπειρία.
Μάνος Παπαδάκης, Β3

Μετά την επίσκεψή μας στο σπήλαιο Μελιδονίου, κατευθυνθήκαμε στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου μια περιοχή καταπράσινη και με πολλά νερά.
Εκεί περπατήσαμε στο φαράγγι ως ένα σημείο, γιατί δε μας έφτανε ο χρόνος μας λόγω του ότι μας είχε πιάσει όλους αλλεργία και σταματούσαμε συχνά. Δυστυχώς ο ‘ποταμός’ δεν είχε καθόλου νερό, διότι κι εκεί δεν έπεσαν πολλές βροχές όλο το χειμώνα. Ο πλάτανος, στον οποίο κάναμε πικ-νικ, βρίσκεται στο ρωμαϊκό νεκροταφείο της αρχαίας Λάππας (σ.σ. είδαμε πολλούς απ’ τους τάφους λαξευμένους στα βράχια) και κάτω από την εκκλησία των Πέντε Παρθένων, ενώ κάτω απ’ τα κλαδιά του έχει κτιστεί πηγή με πέντε βρύσες. 
Λόγω του μεγέθους του έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Μάθαμε αργότερα για το όνομα της περιοχής ότι προέρχεται από μια σπηλιά, όπου υπάρχουν τα μνήματα των Αγίων Πέντε Παρθένων, που μαρτύρησαν το 205 μ.Χ.. Πάνω σε αυτούς τους τάφους χτίστηκε ένας μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός αφιερωμένος στις Πέντε Παρθένες, τον οποίο επισκεφτήκαμε και είδαμε και τις αγιογραφίες που απεικόνιζαν τις πέντε αγίες με τα μικρά τους ονόματα. 



Μαριλένα Δερμιτζάκη, Β1
Οικονομάκης Γιάννης, Β2



Αργά το απόγευμα φτάσαμε κουρασμένοι στους δημοτικούς ξενώνες στο Κολυμβάρι Χανίων, αφού είχαμε διασχίσει όλη σχεδόν τη Β. Κρήτη. Οι ξενώνες –αν και αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν, γιατί ήταν παλιοί κι όχι τόσο καθαροί- ήταν τελικά μια χαρά. Το πρωί τρώγαμε (όσοι ήθελαν) ένα πλούσιο πρωινό και το βράδυ καθόμασταν και παίζαμε διάφορα, καθώς δεν είχαμε και κανένα να ενοχλούμε. Ενώ  το απόγευμα ήμασταν ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε μέχρι το βράδυ, εμείς ψωνίζαμε παρά πολλά  πατατάκια και πίτσες και τρώγαμε εκεί. Εμείς οι μικρότεροι  είδαμε τους μεγάλους που έψησαν πίτσες και την επομένη μέρα ψήσαμε κι εμείς και κάναμε τον φούρνο χάλια. Οι μεγάλοι μάς έκαναν παρατηρήσεις γι’ αυτό κι επειδή κάναμε φασαρία. Εμείς αργούσαμε να κοιμηθούμε: επειδή θέλαμε να σπάσουμε πλάκα, χτυπούσαμε τις πόρτες των μεγάλων και μετά κλείναμε την πόρτα του δωματίου. Εμένα μου άρεσε πολύ. Στο τέλος παίξαμε και μαξιλαροπόλεμο. Από όλες τις εντυπώσεις  έμενα αυτά μου άρεσαν πιο πολύ και θα ήθελα να ξανάπαω εκεί.
Γιάννης Αγγελόπουλος, Α1


Ήμερα δεύτερη (4/5/2018)
Εργοστάσιο Ανακύκλωσης - Χανιά


Το ξύπνημα της δεύτερης ημέρας ήταν λίγο ανήσυχο, καθώς δεν είχαμε συνηθίσει τον χώρο στον ξενώνα. Αυτό  όμως δεν μας επηρέασε λόγω των αναπαυτικών κρεβατιών και του υπέροχου πρωινού που μας παρείχαν.  Η ημέρα μας άρχισε από την ΕΜΑΚ, το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Χανίων (σ.σ. κύριος προορισμός της εκδρομής μας, αφού το πρόγραμμά μας είχε ως θέμα την ανακύκλωση) μαθαίνοντας άπειρες πληροφορίες για τα σκουπίδια, για το πώς ανακυκλώνονται, τι μπορούμε να κάνουμε, για να βοηθήσουμε το περιβάλλον, που εμείς καταστρέφουμε. 

Η μυρωδιά –εννοείται- δεν ήταν και τόσο ευχάριστη, αλλά μας δώσανε μάσκες, για να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Μετά καθίσαμε να χαλαρώσουμε και μας προσέφεραν χυμό, για να ξεδιψάσουμε. Ήτανε πολύ φιλόξενοι και μπορούσαμε να κατανοήσουμε πολύ εύκολα αυτά που μας έλεγαν.

Αμέσως μετά πήγαμε να δούμε τον τάφο του Ελευθέριου Βενιζέλου και μας μάθανε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες οι μαθητές της Γ’ τάξης που είχανε κάνει σχετικό πρόγραμμα στο σχολείο.

 Αφότου είδαμε τους τάφους στο ύψωμα με την ωραία θέα στην πόλη, οι καθηγήτριές μας μάς έκαναν ξενάγηση στην παλιά πόλη των Χανίων -από το κέντρο του λιμανιού ως το φάρο- κι έχω να πω πως ήταν μαγευτικά. 
Αργότερα όταν είχαμε τελειώσει πια τον περίπατό μας, μας φάνηκε ωραία ιδέα να κάνουμε βόλτα με την άμαξα. Μετά είδαμε την υπόλοιπη πόλη και πήγαμε για φαγητό και για να αγοράσουμε διάφορα πράγματα που χρειαζόμασταν και δεν υπήρχαν στην πόλη μας .
Το βραδάκι όταν όλοι είχαμε τελειώσει με όλ’ αυτά αρχίσαμε σιγά-σιγά να πηγαίνουμε προς το Κολυμπάρι και τον ξενώνα.


Φρέσκου Ηλιάνα, Β3
Βιτσεντζάκη Μαριέλα, Β1    




Παρασκευή 5/5/18
Τρίτη μέρα εκδρομής στο Θέρισο
και στο Βοτανικό Πάρκο

Μετά από μια κουραστική ημέρα, σειρά είχε ακόμα μία, γεμάτη με νέες γνώσεις και …..πολύ πράσινο. Η εκδρομή ξεκίνησε από το Θέρισο, ένα όμορφο γραφικό χωριό με μεγάλη ιστορία συνδεδεμένη με σπουδαία πρόσωπα. Η Κρητική Επανάσταση του 1905, γεγονός που στιγμάτισε την ιστορία του τόπου μας, άρχισε εκεί με πρωταγωνιστή το σπουδαίο πολιτικό, Ελευθέριο Βενιζέλο. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας στο χωριό επισκεφτήκαμε το σπίτι-στρατηγείο του (σ.σ. μόνο απέξω, δυστυχώς ήταν κλειστό την ώρα εκείνη) και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.


Το εικονογραφικό υλικό, οι φωτογραφίες σπουδαίων και μη αγωνιστών και  ο εξοπλισμός των πολεμιστών αποτελούσαν το περιεχόμενο του δεύτερου μουσείου και το έκαναν ελκυστικό προς τα παιδιά. 

Βεβαίως εκδρομή χωρίς παιδική αφέλεια και παιχνίδι δεν γίνεται, κάτι που επιβεβαίωσαν πολλά από τα αγόρια μας, που έδειξαν τον ενθουσιασμό τους μόλις είδαν τα άρματα με τα πολυβόλα του πολέμου, που στόλιζαν την είσοδο του κτιρίου. Εννοείται πως η βλάστηση ήταν ένα έντονο στοιχείο που κυριαρχούσε στο πανέμορφο ορεινό χωριό. 
  Έπειτα, αφού αφήσαμε το Θέρισσο, μπήκαμε στο λεωφορείο και φτάσαμε στον επόμενο προορισμό, που μας ενθουσίασε περισσότερο, το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης. Ένα μέρος, όπου μετά από μια πυρκαγιά το 2003, αποτελούσε ερείπιο, ώσπου τέσσερα αδέρφια πήραν τη πρωτοβουλία να αξιοποιήσουν το γόνιμο έδαφος και να το αλλάξουν ριζικά φυτεύοντας από βότανα έως τροπικά φυτά.
Το πλήθος των γνωστών και σπάνιων φυτών και δέντρων συν την παρουσία κάποιων ζώων και μια γραφική τεχνητή λιμνούλα κέντρισαν το ενδιαφέρον των παιδιών.  Παρά την προειδοποίηση του υπεύθυνου, πως η κούραση θα χτυπούσε κόκκινο τη συγκεκριμένη ώρα, η διαδρομή ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη, βιωματική και καθόλου κουραστική. Ο συνδυασμός χλωρίδας και πανίδας και η ποικιλία τους μας κράτησε προσηλωμένους έως και τον τελευταίο προορισμό, τον οποίο αποτελούσε η λίμνη και τα ζώα,  τα οποία δεν ήταν τόσο περιορισμένα και εσώκλειστα -κάτι που μας άρεσε ιδιαίτερα, καθώς σίγουρα έτσι νιώθουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Τόσο η περιήγηση όσο και η επιστροφή κράτησαν αρκετή ώρα, χωρίς να μας κουράσει παρά το κατηφορικό και στη συνέχεια απότομα ανηφορικό και ανώμαλο έδαφος. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το πόσο μας εξέπληξε το γεγονός πως οι ιδιοκτήτες ξεκίνησαν από το τίποτα και έφτασαν στην αναδημιουργία ενός μαγευτικού τοπίου και το στόλισαν μέχρι και με  διακοσμητικά αντικείμενα διαφόρων χρήσεων παλιάς εποχής σχετικά με τα δέντρα και τα φυτά, στα οποία ήταν κοντά. 
Ύστερα, μπήκαμε στο λεωφορείο και πήραμε το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι με νέες γνώσεις, αξέχαστες εμπειρίες αναμνήσεις και …γεύσεις!
Μαρία Λελάκη, Γ2
Μαρία Φωτεινάκη, Γ3

Αριστείδης Ριζωνάκης, Β3

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής - Δήλωση Προτίμησης σε ΓΕΛ-ΕΠΑΛ


Ενημέρωση για την «Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής - Δήλωση Προτίμησης»,
μαθητών/τριών για το σχολικό έτος 2018-2019.
ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ. 10645/ΓΔ4/23-01-2018 (ΦΕΚ 120,Β’) Υπουργική Απόφαση.

      Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημοσίων Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. -ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2018-2019, υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής - Δήλωση Προτίμησης», μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 


 συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, από τη 14η Μαΐου και ώρα 10:00 έως την 31η Μαΐου 2018 και ώρα 14:00. 

         Στην περίπτωση ανήλικων μαθητών/τριών την ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης καταθέτουν οι κηδεμόνες τους. Επισημαίνεται ότι α) αναφορικά με τα Γυμνάσια, Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής - Δήλωση Προτίμησης υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών οι οποίοι φοιτούν στη Γ’ Τάξη κατά το τρέχον σχολικό έτος   2017-18
        Για την είσοδο στην εφαρμογή e-εγγραφές, είναι απαραίτητοι οι κωδικοί ΓΓΠΣ (taxis). Στην περίπτωση ανήλικου/ης μαθητή/τριας ή ενήλικου προστατευόμενου μέλους το οποίο δε διαθέτει κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis), χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι κωδικοί ΓΓΠΣ (taxis) του γονέα ή κηδεμόνα ή του κατά το νόμο υπεύθυνου αντίστοιχα που έχει καταχωριστεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Myschool. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται αποδεικτικό έγγραφο δημόσιας αρχής για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους στο σχολείο.
          Επίσης, στην περίπτωση κατά την οποία οι αιτούντες/αιτούσες κηδεμόνες ή ενήλικοι/ες μαθητές/τριες δεν διαθέτουν κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis) οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τους αποκτήσουν έγκαιρα.
Κατά την υποβολή της Ηλεκτρονικής Αίτησης εγγραφής – Δήλωσης προτίμησης καταχωρίζονται στοιχεία όπως:

1. Το e-mail του κηδεμόνα ή του/της ενήλικου/ης μαθητή/τριας
2. Τα ατομικά στοιχεία του κηδεμόνα
3. Η τάξη την οποία ολοκλήρωσαν οι μαθητές/τριες και τους δίνει τη δυνατότητα να εγγραφούν στο ΓΕ.Λ.- ΕΠΑ.Λ., το σχολείο προέλευσης και το τελευταίο έτος φοίτησης

4. α. Η επιλογή για εγγραφή στην Α΄ Τάξη, Β’ Τάξη, Γ’ Τάξη ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ. και Δ’ εσπερινών ΓΕΛ.
β. Η επιλογή για εγγραφή στην Α’ Τάξη ή στον τομέα της Β’ Τάξης ή στην ειδικότητα της Γ’ Τάξης
ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑ.Λ. ή της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ.
5. Η επιλογή έως τριών (3) ΕΠΑ.Λ.
6. Τα ατομικά στοιχεία του/της μαθητή/τριας
7. Ο Αριθμός Μητρώου (Α.Μ.) μαθητή/τριας (ο οποίος αναγράφεται στον έλεγχο προόδου, στο Ατομικό Δελτίο μαθητή κλπ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Εκδήλωση Ομάδας Ανάγνωσης - Δραματοποίηση διηγήματος

       Η Ομάδα Ανάγνωσης του 1ου Γυμνασίου Σητείας, πιστή και φέτος στο ραντεβού της με τη λογοτεχνία και θεωρώντας ότι η ανάγνωση λογοτεχνικών κείμενων διαστέλλει το χρόνο, εμπλουτίζει τις εμπειρίες και διευρύνει τα όρια της ατομικής μας ζωής, ασχολήθηκε με το διήγημα. Ο στόχος της ομάδας για το σχολικό έτος 2017-18 ήταν η γνωριμία με διηγήματα και συγγραφείς που στιγμάτισαν ανεξίτηλα με το έργο τους διαφορετικές λογοτεχνικές περιόδους. Συνοδοιπόροι στις αναγνωστικές  διαδρομές της ομάδας  ήταν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας: Μαίρη Τρυποσκούφη, Τζίνα Στεπανιάν, Σοφία Φουστέρη, Μαρία Μετζογιαννάκη  και Μαρία Χατζηλάμπρου.

       Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας, τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2018 περιελάμβανε την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της ΟΑ  για το τρέχον σχολικό έτος, αλλά και τη δραματοποίηση του διηγήματος του Γ. Βιζυηνού
"Το μόνον της ζωής του ταξείδιον "που διασκεύασε, δίδαξε και  σκηνοθέτησε  η  κ. Μαρία Μετζογιαννάκη.


Βίντεο με τις δράσεις της Ομάδας Ανάγνωσης για το έτος 2017-18







 Το δραματοποιημένο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο διαδραματίζεται γύρω στα 1860, όταν ο συγγραφέας ήταν 10 χρονών και περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Αφηγείται πως στάλθηκε πολύ μικρός στην Πόλη, για να μαθητεύσει ως ραφτόπουλο. Η μόνη του παρηγοριά για τον ξεριζωμό του από πατρίδα και οικογένεια σε τόσο τρυφερή ηλικία ήταν η ελπίδα ότι θα γνώριζε εκεί μια όμορφη βασιλοπούλα, όπως συνέβαινε συχνά στα παραμύθια. Η απειρία του και η τυφλή πίστη στις αφηγήσεις του  παππού του, τον οποίο θεωρεί τον πιο κοσμογυρισμένο άνθρωπο, τον οδηγούν σε παρεξηγήσεις και λαθεμένες εκτιμήσεις. Όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την αλήθεια, έρχεται η διάψευση, αλλά ταυτόχρονα και η είσοδος στην ενηλικίωσή του.





Με μια πρώτη ανάγνωση το διήγημα αυτό μπορεί να φανεί στο σύγχρονο αναγνώστη/θεατή απλοϊκό. Με μια προσεκτικότερη ανάγνωση όμως εντοπίζουμε  ζητήματα που μας απασχολούν και σήμερα.

       Πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι η διάψευση ενός παραμυθένιου κόσμου για ένα παιδί;
       Οι στερεότυποι ρόλοι των δυο φύλων, που είναι αντεστραμμένοι στο διήγημα μεταξύ γιαγιάς και παππού, είναι αποτέλεσμα βιολογικών παραγόντων, εκπαίδευσης ή επίδρασης  των κοινωνικών συνθηκών;
       Ποια ήταν η θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή;
       Ποιο να είναι άραγε το μόνο της ζωής του ταξίδειον; και για ποιον θέτει το ερώτημα αυτό ο συγγραφέας;

Στη δραματοποίηση του διηγήματος συμμετείχαν μαθητές και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, οι οποίοι συνεργάστηκαν άψογα, φέρθηκαν με επαγγελματισμό και εντυπωσίασαν με την ερμηνεία και το ταλέντο τους.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!