Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα υλικά, την κατασκευή και τον τρόπο παραγωγής ήχου των έγχορδων, πνευστών και κρουστών αρχαιοελληνικών οργάνων, τα οποία παρουσιάστηκαν και με συνοδεία σχετικής προβολής εικόνων από παραστάσεις αγγείων. Η λύρα του Απόλλωνα, η κιθάρα, η φόρμιγγα, ο δίαυλος, το κρόταλο κ.ά. ζωντάνεψαν, ήχησαν και τα παιδιά έμαθαν για την ουσιαστική χρήση τους και τη θέση τους στη μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
Παρουσιάστηκαν ψήγματα της αρχαίας ελληνικής μουσικής, όπως ο Επιτάφιος του Σεικίλου, που έχουν βρεθεί σε αρχαία ελληνική μουσική σημειογραφία, αλλά και απόσπασμα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας (Ορέστης του Ευριπίδη) με συμμετοχή των παιδιών ως χορού.
Δεν έλειψε και η σύνδεση με τη ελληνική παράδοση και νεότερη Ελλάδα, καθώς αρκετά από τα παραπάνω όργανα παραμένουν στην παραδοσιακή μας μουσική (όπως ο ζουρνάς, η γκάιντα, τα κουδούνια, ο νταχαρές).
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιλάμβανε παρουσίαση αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που εντυπωσίασε τους μαθητές. Η εφευρετικότητα, η δημιουργία και η επαναχρησιμοποίηση των υλικών αποτέλεσε σπάνια εκπαιδευτική εμπειρία που ενέπνευσε τα παιδιά για δικές τους δημιουργίες και μουσικούς πειραματισμούς!
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός
Χατζηλάμπρου Μαρία