ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου μαθητές όλων των τμημάτων της Α’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Σητείας επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης κατά τις δύο τελευταίες ώρες του σχολικού προγράμματος. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Αρχαίας Ιστορίας. Τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγητές: Μετζογιαννάκη Μαρία, Χατζηλάμπρου Μαρία και Διβανίδης Κυριάκος.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας, αν και μικρό, έχει ενδιαφέροντα εκθέματα. Είναι ανοικτό καθημερινά 8-3 εκτός Τρίτης. Ας δούμε κάποιες λεπτομέρειες της επίσκεψης με τα μάτια των παιδιών, που ίσως σας παρακινήσουν να το επισκεφτείτε:
ο Κούρος του Παλαικάστρου |
«Εγώ προσωπικά πέρασα καλά σ’ αυτήν την εκπαιδευτική εκδρομή, καθώς έμαθα περισσότερα για την ιστορία της περιοχής, που ζω. Στον κεντρικό χώρο του Μουσείου βρισκόταν ένα αγαλματίδιο, ο Κούρος απ’ το Παλαίκαστρο, που χρονολογείται στα 1.450 π.Χ., φτιαγμένο με φύλλα χρυσού, δόντια ιπποπόταμου και τα μάτια του από κρύσταλλο, αν και είχε καεί, και πάλι είναι ωραίος. Άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα ήταν τα μεγάλα πιθάρια, που τα χρησιμοποιούσαν ως ψυγείο εκείνη την εποχή, διάφορα αγγεία και σφραγίδες. Επίσης είδα λυχνάρια, πέτρινα και πήλινα αγγεία, πινακίδες γραμμικής Α’ γραφής, κοσμήματα και περόνες, που ήταν σαν παραμάνες για τα ρούχα, είδη νοικοκυριού, μαγειρικά σκεύη, ειδώλια, είδη αλιείας και τόσα άλλα»
ειδώλιο της Κυβέλης
πινακίδες Γραμμικής Α |
«Μου έκαναν περισσότερη εντύπωση οι σφραγιδόλιθοι, οι οποίοι στο βιβλίο φαίνονταν τόσο μεγάλοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι»
«Παρατηρούσα τα αγγεία, που ήταν σε κομμάτια, τα οποία μάζεψαν και ξανασυναρμολόγησαν κι αυτό μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση»
απανθρακωμένοι σπόροι
«Μου άρεσαν πιο πολύ τα σκεύη μαγειρικής κι ο τρόπος που ζέσταιναν το φαγητό, τα μικρά αγγεία για τα βότανα, τ’ αγγεία για το κρασί και το πατητήρι από πηλό. Επίσης τα κοσμήματα που είναι εντυπωσιακά και μικροσκοπικά. Ο τρόπος που τα έφτιαχναν και οι λεπτομέρειες τους ήταν υπέροχες»
«Μου έκαναν εντύπωση οι σαρκοφάγοι. Μέσα σ’ αυτούς θάβονταν οι νεκροί μαζί με μερικά αντικείμενα, που τους ανήκαν. Ήταν φτιαγμένες από πηλό και οι περισσότερες είχαν ορθογώνιο σχήμα. Είχαν ένα καπάκι και χερούλια, που βοηθούσαν στο κουβάλημα κατά τη διάρκεια της ταφής»
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το προσωπικό του Μουσείου για την φιλοξενία του!